back-button

Simona Muntean

Picture of the author

SAFFRANSBULLAR MED VITCHOKLAD OCH LINGON

  • 30 personer

Saffran, den ljusa punkten under den mörka vintern. Saffran, vinters guld och en av julens höjdpunkt. Under november och december bakar vi med saffran så det jämnar ut för tidigare månaderna. När det kommer till saffran finns det ingen mellanting. Antingen älskar du smaken eller inte. Älskar du saffran lika mycket som jag gör tycker jag du ska testa dessa saffransbullar med vitchoklad och lingon.

Hur

Gör så

1.

Aktivera torrjästen genom att blanda med 2 msk strösocker och 2 msk mjöl i ca 1/2 dl mjölk, täck med plastfolie och ställ åt sidan för minst 10 minuter eller tills det börjar bubbla.

2.

I en liten skål stött saffran med 1 msk strösocker och blanda med alkohol. Låt stå och dra ca 15 minuter.

3.

Blanda alla ingredienser till degen i köksassistent , börja med 15 dl vetemjöl, och arbeta den i minst 20 min. Degen kommer att kännas ev kladdig och lös i början, men tillsätt absolut inget mer mjöl. Degen kommer att gå ihop när gluten utvecklas.

4.

Ställ först degen i kylen för 30 minuter och sen i rumstemperatur tills den fördubblar sin volym. Har du tid låt degen kalljäsa i kylskåp för upp till 12 timmar.

5.

Tag sedan fram degen på lät mjölat bakbord.

6.

Kavla degen till en rektangulär platta 5 mm tjock.

7.

Blanda smör, choklad och strösocker.

8.

Bred ut fyllningen över hela degplatta och strö över lingon.

9.

Skär i lagom breda remsor som du viker dubbelt.

10.

Rulla varje remsa och ställ på plåt på bakplåtspapper. Ställ med den öppna sidan uppåt så fyllningen inte rinner ut under gräddning.

11.

Låt jäsa under en kökshandduk till dubbel storlek eller minst 45 minuter.

12.

Grädda i förvärmt ugn i 175- 150° C för mellan 15-20 minuter.

13.

Koka vatten och strösocker till sockerlag. Konsistensen ska vara som en lättflyttande honung.

14.

Pensla bullarna med sockerlag och strö över ev stött kardemumma eller hackade nötter.

15.

Låt bullarna svalna på galler.

Ingredienser

Deg

1 msk torrjäst

1 msk strösocker

1 msk vetemjöl

0.5 dl mjölk

1 kuvert saffran

1 msk alkohol att lösa saffranet i

1 tsk strösocker

5 dl mjölk ( brukar ersätta 1 dl med grädde)

1.5 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 tsk salt (uteslut om smöret är saltat)

1 ägg

175 g rumstempererat smör

15 dl vetemjöl

1 dl vetemjöl till utbakning

Fyllning

100 g smör rumstempererat

1 dl strösocker

100 g riven vitchoklad

1 dl frysta lingon

Glasyr

1 dl strösocker

0.5 dl vatten

ev 1 msk hackade nötter att strö över