Blanda saffran, 1 msk strösocker och konjak i en liten skål och låt det stå minst 5 minuter.
Tror inte jag har bakat så mycket med saffran som jag har gjort i år. Allt möjligt och med massa härliga fyllningar, som dessa härliga saffransgifflar! Så så gott!
1.
Blanda saffran, 1 msk strösocker och konjak i en liten skål och låt det stå minst 5 minuter.
2.
I assistent blanda alla ingredienser till degen förutom smöret.
3.
Kör på medelhastighet i ca 10 minuter eller tills degen är blandad väl.
4.
Tillsätt smöret och kör maskinen på hög hastighet i ytterligare 10 minuter.
5.
Olja lätt en stor bunke och lägg degen i. Plasta in och ställ degen kall över natten eller minst 6 timmar.
6.
Blanda alla ingredienser till fyllning.
7.
dela den nu jästa degen till 3 lika bitar.
8.
Kavla rundlar på ca 25 cm och dela med en kniv eller pizzaskärare i 6 bitar.
9.
Lägg en tsk på varje degbit (triangel), på den bredda sidan och rulla försiktigt mot spetsen.
10.
Lägg gifflarna på bakplåtspapper på plåt.
11.
Låt dem jäsa till dubbelstorlek, minst 30 minuter.
12.
Sätt under tiden ugnen på 200º C.
13.
Grädda gifflarna i mitten av ugnen för ca 8-10 minuter tills dem har fått lite färg.
0.5 g saffran, ett kuvert
1 msk strösocker
ev 1 msk konjak
3 dl kall mjölk
1 msk torrjäst*
0.5 dl vit sirap
7–8 dl vetemjöl
100 g smör, rumstempererat
0.5 tsk salt
100 g smör rumstempererat
2/3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
ev 2 – 3 msk vetemjöl (så inte fyllningen rinner ut)
Obs! Själv har inte haft vetemjöl i fyllningen i gifflarna du ser på bilderna.