Aktivera torrjästen genom att blanda med 2 msk strösocker och 2 msk mjöl i ca 1/2 dl mjölk, täck med plastfolie och ställ åt sidan för minst 10 minuter eller tills det börjar bubbla.
Saftigt och vackert saffransbröd fullt av aromer och choklad. En kärleksfullt skapad bakelse som är perfekt att dela med andra.
1.
Aktivera torrjästen genom att blanda med 2 msk strösocker och 2 msk mjöl i ca 1/2 dl mjölk, täck med plastfolie och ställ åt sidan för minst 10 minuter eller tills det börjar bubbla.
2.
I en liten skål stött saffran med 1 msk strösocker och blanda med alkohol. Låt stå och dra ca 15 minuter.
3.
Blanda alla ingredienser till degen i köksassistent och arbeta den i minst 20 min. Degen kommer att kännas ev kladdig och lös i början, men tillsätt absolut inget mer mjöl. Degen kommer att gå ihop när gluten utvecklas.
4.
Ställ först degen i kylen i 30 minuter och sedan i rumstemperatur tills den fördubblar sin volym. Har du tid, låt degen kalljäsa i kylskåp i upp till 12 timmar.
5.
Ta sedan fram degen i rumstemperatur 1 timme innan utbakning.
6.
Kavla degen till en rektangulär platta 5 mm tjock. Mjöla eventuellt bakbordet så degen inte fastnar.
7.
Blanda choklad och mandelmassa. Bred ut fyllningen över hela degplattan och rulla från den långa sidan.
8.
Skär rullen i två remsor och vrid med den öppna sidan uppåt. Fläta. Gör den till en krans och lägg den på en bakplåtspappersklädd plåt. Annars lägg kransen i en rund form med löstagbara kanter.
9.
Låt jäsa under en kökshandduk tills den dubblar sin volym eller minst 45 minuter.
10.
Grädda kransen i förvärmd ugn på 175-150° C i mellan 50-60 minuter. Täck eventuellt med aluminiumfolie efter halva tiden så brödet inte bränns på toppen.
11.
Koka vatten och strösocker till sockerlag. Konsistensen ska vara som en lättflytande honung. Pensla brödet med sockerlag och strö över eventuellt stött kardemumma eller hackade nötter. Låt brödet svalna på plåten.
2 1/2 dl mjölk ( brukar ersätta 1 dl med grädde)
1 msk torrjäst
1 ägg
1 dl strösocker
1 kuvert saffran
1 msk alkohol att lösa saffranet i
1 tsk salt (uteslut om smöret är saltat)
100 g rumstempererat smör
9 dl vetemjöl
3 dl bredbar choklad typ Nutella
2 dl mandelmassa eller hackade nötter
1 dl strösocker
1/2 dl vatten
1 msk hackade nötter att strö över.