back-button

Simona Muntean

Picture of the author

SAFFRANSLÄNGD MED KARDEMUMMA OCH SMÖR

Ja mina vänner, mer saffran och mer julbakning. I år har jag bakat med saffran som aldrig förr. Men jag började tidigt också så tid har jag haft. Nu blev det en saffranslängd med kardemumma och smör, mycket kardemumma och jättemycket smör. Det är det som gör brödet så saftigt och gott. Tror inte jag skulle kunna ge upp smöret frivilligt. Låter säkert väldigt definitivt och bestämt men så känner jag just nu och det är ingen ide att sticka under stol med det. Ja smöret och kalljäsning är hemligheten bakom de godaste bullarna.

Hur

Instruktioner

1.

Blanda saffran, 1 msk strösocker och konjak i en liten skål och låt det stå minst 5 minuter.

2.

I assistent blanda alla ingredienser till degen förutom smöret.

3.

Kör på medelhastighet i ca 10 minuter eller tills degen är blandad väl.

4.

Tillsätt smöret och kör maskinen på hög hastighet i ytterligare 10 minuter.

5.

Olja lätt en stor bunke och lägg degen i. Plasta in och ställ degen kall över natten eller minst 6- 8 timmar.

6.

Blanda alla ingredienser till fyllning.

7.

Kavla degen till en rektangel.

8.

Bred på fyllning på rulla från den långa sidan.

9.

Ställ rullen på bakplåtspapper på plåt.

10.

Klipp jack, med 1,5 – 2 cm emellan, med en kökssax men inte igenom hela utan lämna en liten bit. Lägg bitarna åt den ena och det ena och det andra hålet, alternativt. Se bilden nedan.

11.

Låt längden jäsa till dubbelstorlek, minst 30 minuter.

12.

Sätt under tiden ugnen på 200º C.

13.

Grädda den i mitten av ugnen för 30-40 minuter eller tills den har fått färg och känns färdig.

14.

Pensla med smält smör och strö över strösocker.

15.

Ställ på galler och låt längden kallna helt.

Ingredienser

Deg

0.5 g saffran, ett kuvert

1 msk strösocker

ev 1 msk konjak

3 dl kall mjölk

0.75 msk torrjäst

0.5 dl vit sirap

7–8 dl vetemjöl

100 g smör, rumstempererat

0.5 tsk salt

Fyllning

100 g smör rumstempererat

2/3 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 tsk kardemumma malen

2 msk vetemjöl