I en liten skål blanda torrjäst med 4 msk av mjölken, 1 msk av strösockret och 2 msk av vetemjölet. Plasta in och låt stå i 5-10 minuter till det börjar skumma/bubbla.
Saftig brioche fylld med hallonsylt, perfekt för påsk eller andra tillfällen. Receptet ger 16 bitar och tar ca 2,5 timmar att göra.
1.
I en liten skål blanda torrjäst med 4 msk av mjölken, 1 msk av strösockret och 2 msk av vetemjölet. Plasta in och låt stå i 5-10 minuter till det börjar skumma/bubbla.
2.
I en stor skål eller assistent tillsätt övriga ingredienserna till degen, börja med 8 dl vetemjöl, och den aktiverade jästen. Blanda till en jämn och smidig deg. Tillsätt ev mer vetemjöl om det behövs.
3.
Plasta in skålen och låt det stå i rumstemperatur på en dragfri plats till den fördubblar sitt volym.
4.
Under tiden förbered förbered formarna. Fodra två formar , ca 14X20 cm, både botten och kanter, med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.
5.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 2 bitar. Kavlad en bit i tagen till en rektangel. Bred sylt över och rulla från den långa sidan. Skär igenom rullen på längden och snurra från båda ändarna. Lägg i formen och täck med en kökshandduk. Upprepa samma procedur med den andra degbiten. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.
6.
Sätt under tiden ugnen på 150 grader, över- och undervärme. Grädda i nedersta delen av ugnen för ca 45-50 minuter.
7.
Koka sockerlag på strösocker och vatten till du får en honungkonsistens. Ta ut bröden ur ugnen och pensla med sockerlag.
8.
Låt bröden svalna något i formen och sen kallna på galler under en kökshandduk.
1 1/2 torrjäst
3 mjölk
8-9 vetemjöl
1 3/4 strösocker
50 smör
3/4 olja
2 äggulor
1/2 citron
2 vaniljsocker
2-3 hallonsylt
1 strösocker
1 vatten
- florsocker