back-button

Simona Muntean

Picture of the author

SAFTIG BRIOCHE MED HALLONSYLT

Saftig brioche fylld med hallonsylt, perfekt för påsk eller andra tillfällen. Receptet ger 16 bitar och tar ca 2,5 timmar att göra.

  Hur

  1.

  I en liten skål blanda torrjäst med 4 msk av mjölken, 1 msk av strösockret och 2 msk av vetemjölet. Plasta in och låt stå i 5-10 minuter till det börjar skumma/bubbla.

  2.

  I en stor skål eller assistent tillsätt övriga ingredienserna till degen, börja med 8 dl vetemjöl, och den aktiverade jästen. Blanda till en jämn och smidig deg. Tillsätt ev mer vetemjöl om det behövs.

  3.

  Plasta in skålen och låt det stå i rumstemperatur på en dragfri plats till den fördubblar sitt volym.

  4.

  Under tiden förbered förbered formarna. Fodra två formar , ca 14X20 cm, både botten och kanter, med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.

  5.

  Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 2 bitar. Kavlad en bit i tagen till en rektangel. Bred sylt över och rulla från den långa sidan. Skär igenom rullen på längden och snurra från båda ändarna. Lägg i formen och täck med en kökshandduk. Upprepa samma procedur med den andra degbiten. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.

  6.

  Sätt under tiden ugnen på 150 grader, över- och undervärme. Grädda i nedersta delen av ugnen för ca 45-50 minuter.

  7.

  Koka sockerlag på strösocker och vatten till du får en honungkonsistens. Ta ut bröden ur ugnen och pensla med sockerlag.

  8.

  Låt bröden svalna något i formen och sen kallna på galler under en kökshandduk.

  Ingredienser

  1 1/2 torrjäst

  3 mjölk

  8-9 vetemjöl

  1 3/4 strösocker

  50 smör

  3/4 olja

  2 äggulor

  1/2 citron

  2 vaniljsocker

  2-3 hallonsylt

  1 strösocker

  1 vatten

  - florsocker