back-button

Simona Muntean

Picture of the author

SAFTIG MANDELKAKA MED VANILJ OCH BJÖRNBÄR

  • 45 minuter
  • 10 bitar

Mandelkaka med björnbär. Lika god varje gång oavsett fyllning eller topping. En mycket lätt bakat kaka som kan toppas med vad du gillar, t ex chokladkräm och grädde eller maräng. Nötter och kola är en annan uppskattad kombination här hemma. Eller passionscurd och bränd grädde!

Hur

Gör så här

1.

Sätt ugnen på 175 º C och smörja och mjöla en rund form ca 24 cm. Har använt en så kallad Kaiser form som har lite upphöjda kanter när du vänder den färdiga kakan uppochner

2.

Blanda vetemjöl, mandelmjöl, salt och bakpulver i en skål och ställ åt sidan

3.

I en större skål vispa ägg med strösocker och vanilj

4.

Tillsätt gräddfil och olja och vispa jämt

5.

Häll i mjölblandningen och blanda jämt

6.

Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen för ca 35-40 minuter beroende på ugn

7.

Låt kakan svalna i formen under en kökshandduk

8.

Vänd kakan på ett serveringsfat

9.

Blanda vispad grädde med 2-3 msk björnbärssylt för färgens skull

10.

Bredd på ett tunt lager sylt på kakan

11.

Spritsa grädde över i ett fint mönster eller bredd på

12.

Garnera med björnbär och mynta

Ingredienser

Mandelbotten

2 dl vetemjöl

2/3 dl mandelmjöl

en nypa salt

1 tsk bakpulver

2 små ägg

1 1/2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 1/2 dl gräddfil eller fett yoghurt

2/3 dl olja neutral i smaken, typ rapsolja

Topping

Björnbärssylt

3 dl vispad grädde

Färska björnbär och mynta till garnering