Sätt ugnen på 175 º C och smörja och mjöla en rund form ca 24 cm. Har använt en så kallad Kaiser form som har lite upphöjda kanter när du vänder den färdiga kakan uppochner
Mandelkaka med björnbär. Lika god varje gång oavsett fyllning eller topping. En mycket lätt bakat kaka som kan toppas med vad du gillar, t ex chokladkräm och grädde eller maräng. Nötter och kola är en annan uppskattad kombination här hemma. Eller passionscurd och bränd grädde!
1.
Sätt ugnen på 175 º C och smörja och mjöla en rund form ca 24 cm. Har använt en så kallad Kaiser form som har lite upphöjda kanter när du vänder den färdiga kakan uppochner
2.
Blanda vetemjöl, mandelmjöl, salt och bakpulver i en skål och ställ åt sidan
3.
I en större skål vispa ägg med strösocker och vanilj
4.
Tillsätt gräddfil och olja och vispa jämt
5.
Häll i mjölblandningen och blanda jämt
6.
Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen för ca 35-40 minuter beroende på ugn
7.
Låt kakan svalna i formen under en kökshandduk
8.
Vänd kakan på ett serveringsfat
9.
Blanda vispad grädde med 2-3 msk björnbärssylt för färgens skull
10.
Bredd på ett tunt lager sylt på kakan
11.
Spritsa grädde över i ett fint mönster eller bredd på
12.
Garnera med björnbär och mynta
2 dl vetemjöl
2/3 dl mandelmjöl
en nypa salt
1 tsk bakpulver
2 små ägg
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl gräddfil eller fett yoghurt
2/3 dl olja neutral i smaken, typ rapsolja
Björnbärssylt
3 dl vispad grädde
Färska björnbär och mynta till garnering