back-button

Simona Muntean

Picture of the author

SAFTIG MJUK KAKA MED KÖRSBÄRSSÅS OCH GRÄDDE

En mumsig poke cake med körsbärssås och grädde. En mjuk kaka där fyllningen görs genom att göra hål i kakan och hälla över körsbärssås. Perfekt för att använda upp körsbärssås som finns i kylskåpet.

    Hur

    1.

    Sätt ugnen på 175º C och klä en brödform med bakplåtspapper.

    2.

    Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål.

    3.

    I en annan skål, vispa väl strösocker och ägg luftigt.

    4.

    Tillsätt yoghurt och vaniljsocker.

    5.

    Addera mjölblandningen i tre omgångar, blanda eller vispa väl mellan.

    6.

    Tillsätt oljan och blanda till en jämn smet.

    7.

    Häll smeten i formen.

    8.

    Grädda i mitten av ugnen för ca 1 timme eller tills en tandpetare kommer ut torr.

    9.

    Låt kakan svalna i formen och sen kallna på galler under en kökshandduk.

    10.

    Skedda över 2 dl av såsen .

    11.

    Ställ kakan kallt ca 1 timme.

    12.

    Vispa grädden till mjuka toppar.

    13.

    Bred ut grädden på kakan och ringla över 1 dl körsbärssås. Dra spetsen på en kniv lätt igenom grädden precis som du skulle skriva med och få till ett så kallad "swirl" mönster över.

    Ingredienser

    4 3/4 dl vetemjöl

    2 tsk bakpulver

    en nypa salt

    2 1/2 dl strösocker

    3 ägg

    1 tsk vaniljsocker eller Dr Oetker vaniljpasta

    2 1/2 dl yoghurt naturell

    1 dl rapsolja eller annan neutral olja i smaken

    2 dl + 1 dl körsbärssås

    2 dl vispgrädde