back-button

Simona Muntean

Picture of the author

SAFTIG PUMPAKAKA MED FROSTING

  • 40 minuter
  • 30 rutor

Visst har jag mina ljusa stunder när allting bara faller på plats och jag kommer på en superbra ide. Hade länge tänkt baka en pumpakaka och häromdagen bestämde jag mig för att testa. Utgick från ett recept på morotskaka som jag justerade lite. Kan man baka med morötter så måste man kunna baka med pumpa eller hur? Blev en mycket saftig och så SÅ god kaka med färskost frosting. Alltså lyckades redan på första försöket så detta recept sparas som favorit. Länge sen jag kom på en så bra ide. Kanske inte så mycket Halloween över denna kaka men den är gjord med pumpa och dekorerat med Halloweengodis så det borde räknas.

Hur

Gör så här

1.

Sätt ugnen på 175º C. Smörj och mjöla eller klä en 20X30 cm plåt med bakplåtspapper. Ställ åt sidan

2.

Blanda i en bunke mjöl, bakpulver, bikarbonat och vaniljsocker samt salt

3.

I en annan bunke vispa luftigt äggen med och strösocker och olja

4.

Vispa mjölblandningen i äggsmeten och blanda i sist riven pumpa och kokosflingor

5.

Häll smeten i formen och grädda i nedersta delen av ugnen för ca 25-30 minuter tills kakan har fått fin färg och känns färdig. Gör ev tandpetartestet

6.

Täck eventuell med aluminiumfolie efter halva gräddningstiden om kakan börjar bli brun innan den är färdigt gräddad

7.

Låt den kallna i formen under en kökshandduk

8.

Under tiden förbered frostingen

9.

Vispa smöret vit och fluffigt

10.

Vispa färskosten och blanda med smöret

11.

Under fortsatt vispning häll florsocker, ca 1/2 dl åt gången

12.

Vill du färga eller smaksätta din frosting gör du det sist

13.

Bred eller spritsa frostingen över den kalla kakan och dela i bitar

14.

Förvara kakan svalt tills den ska serveras

15.

Dekorera ev med torkade blommor eller färska blad

Ingredienser

Kakan

4 dl mjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

4 tsk vaniljsocker

3 dl strösocker

4 ägg

2.5 dl olja neutral i smaken

6 dl finriven pumpa 

1 dl kokosflingor

Frosting

300 g Philadelphia ost eller annan färskost naturell

100 g saltat rumsvarmt smör

2 dl florsocker

ev pasta eller hushållsfärg, smaksättning i form av essens m m