back-button

Simona Muntean

Picture of the author

SAFTIG RABARBERKAKA

En saftig och god fruktkaka med rabarber som är enkel att göra och kan serveras med florsocker, glass eller vaniljsås.

    Hur

    1.

    Sätt ugnen på 175º. Klä en form med bakplåtspapper.

    2.

    Skala och skär rabarberstängerna i långa remsor. Använd potatisskalaren. Värm dem i mikron i någon minut så att de blir varma. Då mjuknar dem snabbare i ugnen och även suger åt sig socker- och kardemummablandningen.

    3.

    Häll kardemumma, florsocker och potatismjöl över rabarberremsorna i skål och blanda väl. Låt dem vila tills du förbereder smeten.

    4.

    Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, smör, mjölk och vetemjöl. Vispa ihop allt till en slät smet.

    5.

    Häll smeten i en form, ca 22 x 31 cm fyrkantig eller en ca 23-25 cm rund. Lägg rabarberremsorna som en snurra, börja i mitten och snurra, snurra utåt som i bilden, tätt ihop och lätt intryckta i smeten.

    6.

    Jag gjorde även några engångsportioner i minipajformar. Super gulliga och snygga att servera i om man har gäster. Dessa hann jag aldrig fota.

    7.

    Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–35 min (känn med en tandpetare när kakan är klar).

    8.

    Låt kakan svalna i formen och sikta över florsocker precis innan servering.

    Ingredienser

    3-4 rabarberstjälkar

    ca 1,5 tsk malen kardemumma

    0,5 dl florsocker

    1 msk Maizena majsstärkelse

    3 stora ägg

    2 dl strösocker

    2,5 tsk bakpulver

    2 tsk vaniljsocker

    75 g normalt saltat smör

    1,5 dl mjölk

    4,5 dl vetemjöl