back-button

Simona Muntean

Picture of the author

SAFTIG SAFFRANSKAKA

  • 15 stycken

Vad ska man baka för att förgylla tillvaron? En Golden cake, alltså en riktig guldkaka. En mjuk och saftig saffranskaka blir perfekt. Den här kakan förgyller tillvaron på alla sätt och vis. Det går väldigt snabbt att baka och smaken blir en oemotståndligt blandning mellan saffran, vanilj och smör. Har tänkt baka den snart igen och då kommer jag ha apelsin glasyr på. Nu hade jag lite bråttom att hinna ta bilderna i det lilla dagsljuset som erbjuds nuförtiden, innan mörkret föll ner och då fick det bli siktad florsocker på.

Hur

Instruktioner

1.

Blanda saffran med 1 tsk socker och alkoholen och låt stå och dra ca 30 minuter. Då kommer saffranssmaken utvecklas och kakan kommer inte smaka alkohol. Det avdunstar.

2.

Sätt ugnen på 175º C och olja och mjöla en sockerkaksform på minst 2 liter.

3.

Blanda de torra ingredienserna till smeten i en stor kastrull, tillsätt smör, mjölk, ägg och saffran och vispa till en jämn smet.

4.

Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen för ca 45-50 minuter. Kolla upp kakan de sista 10- 15 minuterna så du vet om den är klar. Lita inte på tiden i receptet utan på ugnen. Alla ugn är olika.

5.

Gör ett tandpetartest innan du tar ut kakan ur ugnen.

6.

Låt den vila i formen ca 10-15 minuter.

7.

Vänd sen upp den på ett serveringsfat och låt den kallna under formen.

8.

Sikta över florsocker innan servering.

Ingredienser

Smet

1 g ( 2 påsar) saffran

1 tsk strösocker

1-2 tsk vodka eller rom

225 g smält smör

3 dl varm mjölk

5.5 dl mjöl

4 dl strösocker

2 tsk bakpulver

0.5 tsk salt

2 tsk vaniljsocker

3 mellanstora ägg

florsocker att sikta över den färdiga kakan