back-button

Simona Muntean

Picture of the author

SAFTIG SOCKERKAKA MED APELSIN OCH TIMJAN

En udda och spännande twist på en klassisk sockerkaka med inslag av apelsin och färsk timjan. Perfekt att servera som fika eller dessert!

    Hur

    1.

    Sätt ugnen på 175 ° C, ställ in en plåt på samma gång.

    2.

    Spraya eller smörj insidan av din sockerkaksform med matlagningsolja eller pensla på en pasta gjord av 2 tsk vetemjöl blandat med 2 tsk olja, vilket gör att du får in pastan i alla sprickor i formen.

    3.

    Ställ ev formen upp och ned över en bit tidningspapper eller bakplåtspapper medan du gör kaksmeten.

    4.

    Blanda mjöl, bakpulver och bikarbonat i en skål och ställ åt sidan.

    5.

    Lägg smöret i en bunke och vispa lätt, tillsätt apelsinskalen och vispa krämigt.

    6.

    Skala 4 msk timjanlöv från kvistar och hacka samt blanda med strösocker .

    7.

    Häll över smöret och vispa tills du har fått en lätt fluffig blandning.

    8.

    Vispa i äggen ett i taget, vispa lätt mellan varje ägg.

    9.

    Häll i smeten en tredjedel av mjölblandningen, följt av en tredjedel av buttermilk, och så vidare tills både mjölblandningen och mjölk har vispats in i smeten.

    10.

    Sist häll i saften av en apelsin och ev essens och blanda väl.

    11.

    Häll smeten i den förberedda formen och placera på plåten samt grädda i nedersta delen av ugnen för ca 1 timme och 15 minuter.

    12.

    Börja kontrollera kakan efter en timme. När en tandpetare kommer ut ren, ta bort kakan från ugnen och lämna den kvar i formen i 15 minuter innan du vänder den över en serveringsfat eller galler.

    13.

    När kakan har svalnat, sikta florsockret i en skål och blanda med saften av den andra apelsinen tills du har en glasyr som är tillräckligt tunt för att rinna ner över kakan. Eller så kan du hälla det direkt över kakan på servering tallrik.

    Ingredienser

    8 1⁄4 dl mjöl

    1 tsk bakpulver

    1 tsk bikarbonat

    14 msk smör

    2 apelsiner

    en liten knippe timjan

    3 dl strösocker

    1 tsk vaniljsocker

    3 stora ägg

    2 1/2 dl buttermilk

    1 tsk apelsinessäns

    2 dl florsocker

    2-3 msk apelsinsaft