back-button

Simona Muntean

Picture of the author

SAFTIG SOCKERKAKA MED CHOKLAD OCH FÄRSKOST

En superenkel sockerkaka med choklad och len färskost fyllning. Kakan håller sig färsk väldigt länge, förvara den svalt, inlindad i folie. Njut sen tillsammans med en kopp kaffe eller te.

    Hur

    1.

    Sätt ugnen på 175º C och smörj och mjöla en form. Ställ åt sidan.

    2.

    Vispa ost med socker till fyllningen och tillsätt ägget. Ställ åt sidan.

    3.

    Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål.

    4.

    I en annan skål vispa strösocker, ägg, yoghurt och vaniljsocker.

    5.

    Tillsätt mjölblandningen i tre omgångar, blanda eller vispa väl mellan.

    6.

    Tillsätt oljan och kaffet och blanda till en jämn smet.

    7.

    Häll hälften av smeten i formen.

    8.

    Klicka cheesecake fyllningen med en matsked över smeten men undvik att den kommer vid kanterna.

    9.

    Häll över resten av smeten.

    10.

    Grädda i mitten av ugnen för ca 1 timme eller tills en tandpetare kommer ut torr. Tänk att gräddningstiden endast är en indikation eftersom alla ugnar är olika.

    11.

    Låt kakan kallnar i formen.

    12.

    Du kan glasera med vitchoklad men det behövs inte.

    13.

    Blanda choklad och smör i en kastrull och smält på spisen sen häll över i en kall skål. Det får kallna men fortfarande vara trögflytande.

    14.

    Häll rinnande choklad över toppen av tårta och låt den rinna fint ner utmed kanterna.

    Ingredienser

    4 1/2 dl vetemjöl

    1 1/2 tsk bakpulver

    1/2 tsk bikarbonat

    nypa salt

    1 dl kakao

    2 dl strösocker

    1 dl muscovadosocker

    3 ägg

    1 tsk vaniljsocker

    2 1/2 dl yoghurt

    1/2 dl rapsolja

    3/4 dl bryggd starkt kaffe

    150 g färskost

    1/2 - 1 dl florsocker

    100 g vitchoklad

    25 g smör