Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Smörj och mjöla en form. Ställ åt sidan.
Saftig vallmokaka med apelsinglasyr till Alla Hjärtans Dag. Att baka i en vackerform från Nordic Ware är en kärleksförklaring i sig, tycker inte du? Kakan är bakat på yoghurt och olja så den är extra saftig. Valmofröna tycker jag ger textur och lite smak. Älskar de små svartblåa prickarna i kakan. Enkelt och gott att bjuda kärleken eller familjen på.
1.
Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Smörj och mjöla en form. Ställ åt sidan.
2.
Sikta vetemjöl, bakpulver och salt i en skål. Ställ även den åt sidan.
3.
I en annan skål vispa poröst strösocker, ägg och vaniljsocker. Tillsätt vallmofröna under vispning.
4.
Tillsätt mjölblandningen och vänd med en slickepott till en klumpfri smet.
5.
Rör yoghurten mjuk och tillsätt den och oljan till smeten, blanda jämnt.
6.
Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen ca. 40-45 minuter eller känn med en provsticka så att kakan är torr i mitten.
7.
Låt kakan svalna 5 minuter i formen. Dra eventuellt med en vass kniv runt kanterna på formen innan du stjälper upp kakan på ett serveringsfat.
8.
Blanda florsocker med lite apelsinsaft i taget. Rör till en tjockflyttande glasyr. Häll den över kakan med hjälp av en matsked. Garnera med strössel eller ätbara blommor.
9.
Förvaras svalt i låda med lock så den inte torkar ut.
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
ca 1 krm salt
2.5 dl strösocker
3 ägg
2 msk blåa vallmofrön
2.5 dl yoghurt (naturell, 10%)
3 tsk vaniljsocker
2/3 dl rapsolja (eller annan olja neutralt i smaken)
2.5 dl florsocker
saft från en blodapelsin
Strössel eller ätbara blommor till garnering