back-button

Simona Muntean

Picture of the author

SAFTIG VANILJSOCKERKAKA

En saftig och smörig vaniljsockerkaka som är allt annat än tråkig, smulig eller torr. En god sockerkaka att njuta av med en vaniljglasyr.

    Hur

    1.

    Värm ugnen till 325 ° F / 165 ° C.

    2.

    Smörj en stor sockerkaksform med smör och mjöla ordentligt, ställ åt sidan.

    3.

    Placera alla ingredienser till smeten i en skål och vispa på låghastighet i ca 30 sekunder och sedan öka hastigheten till medium och vispa i 3 minuter till.

    4.

    Häll smeten i den förberedda formen och grädda i 65-75 minuter tills en tandpetare kommer ut ren.

    5.

    När kakan är klar börja med glasyren.

    6.

    Blanda alla ingredienser i en liten kastrull och värm på medellåg värme på spisen. Rör om kontinuerligt tills smöret har smält och sockret är upplösts. Får absolut inte koka upp.

    7.

    Gör hål med hjälp av ett sugrör eller sushi pinne över hela den varma kakan och häll glasyr jämnt över den direkt i formen, i alla hål och springor.

    8.

    Låt kakan svalna helt i formen och sedan vänd den på ett serveringsfat.

    Ingredienser

    225 g smör

    3 1/2 dl strösocker

    4 ägg

    1 msk vaniljsocker

    7 ½ dl mjöl

    1 tsk kosher salt

    1 tsk bakpulver

    ½ tsk bikarbonat

    2 ½ dl (2 ½ dl mjölk + 1 msk vitvinsvinäger) buttermilk