I en liten skål blanda 1/2 dl mjölk, jäst, 2 msk av strösockret och 1 msk av vetemjölet. Täck med plastfolie och låt stå ca 10 minuter tills det börjar skumma
Saftiga blåbärsbrioche som jag bakade i min nya favorit. Alltså älskar de raka linjerna, färgen och hur enkelt det är att använda köksassistenten från Ankarsrum. Och nu behöver jag inte längre halvera satsen utan kan baka till och med en dubbel sats bullar, tack vare den stora skålen på 7 liter. Just när du ska baka brioche är det även viktigt att degen knådas ordentligt och Ankarsrum köksassistent klarar det galant. En riktig hjälpreda i köket som dessutom gör sig fin på köksbänken.
1.
I en liten skål blanda 1/2 dl mjölk, jäst, 2 msk av strösockret och 1 msk av vetemjölet. Täck med plastfolie och låt stå ca 10 minuter tills det börjar skumma
2.
I köksassistenten blanda vetemjölet, resten av strösockret och vaniljsocker
3.
Tillsätt vätska och äggen och kör maskinen på låg hastighet för ca 5 minuter eller till degen går ihop
4.
Tillsätt smöret lite i taget under tiden maskinen går. Kör sen maskinen för 10 minuter. Degen ska ha samlats i mitten
5.
Olja lätt en bunke och lägg degen i. Låt jäsa varmt i rumstemperatur under en kökshandduk för ca 1 h
6.
Ta upp degen på bakbordet och knåda lätt. Forma till en rektangel och plasta in. Ställ kallt minst en timme
7.
Blanda smör, strösocker, vaniljsocker och 4 msk vetemjöl till fyllningen
8.
Ta fram degen ur kylskåpet. Kavla till en rektangel ca 25 X 50 cm
9.
Bredd fyllningen över. Blanda frysta blåbär med 3 msk vetemjöl (då slipper du att bären vätskar för mycket) och strö över
10.
Rulla från den långa sidan. Skär i ca 12- 14 bitar och lägg i en stor insmord muffinsplåt eller i stora muffinsformar.
11.
Låt bullarna jäsa för ca 30- 45 minuter under en kökshandduk
12.
Sätt under tiden ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Grädda bullarna i mitten av ugnen för ca 15-20 minuter eller tills dem är klara
13.
Koka upp strösocker och vatten till sirap och sjud tills den får en honungsliknande konsistens
14.
Pensla bullarna med sirap direkt du tar ut dem ur ugnen
2 dl varm mjölk
2.5 tsk torrjäst eller 20 g färsk jäst
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 stora ägg
9 dl vetemjöl
ev 2-3 msk mjölk om degen blir för torr och inte går ihop
115 g normal saltat smör, vid rumstemperatur
150 g normal saltat smör, vid rumstemperatur
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
4 msk vetemjöl
100- 150 g skogsblåbär, färska eller frysta
3 msk vetemjöl
1 dl strösocker
0.5 dl vatten
ev florsocker att sikta över