back-button

Simona Muntean

Picture of the author

SAFTIGA BLÅBÄRSBRIOCHE

  • 15-20 minuter
  • 12-14 bullar

Saftiga blåbärsbrioche som är enkla att baka med Ankarsrum köksassistent. Degen knådas ordentligt och bullarna blir härligt saftiga och goda. Perfekta för fikat!

Hur

1.

I en liten skål blanda 1/2 dl mjölk, jäst, 2 msk av strösockret och 1 msk av vetemjölet. Täck med plastfolie och låt stå ca 10 minuter tills det börjar skumma.

2.

I köksassistenten blanda vetemjölet, resten av strösockret och vaniljsocker. 

3.

Tillsätt vätska och äggen och kör maskinen på låg hastighet för ca 5 minuter eller till degen går ihop.

4.

Tillsätt smöret lite i taget under tiden maskinen går. Kör sen maskinen för 10 minuter. Degen ska ha samlats i mitten. 

5.

Olja lätt en bunke och lägg degen i. Låt jäsa varmt i rumstemperatur under en kökshandduk för ca 1 h.

6.

Ta upp degen på bakbordet och knåda lätt. Forma till en rektangel och plasta in. Ställ kallt minst en timme. 

7.

Blanda smör, strösocker, vaniljsocker och 4 msk vetemjöl till fyllningen.

8.

Ta fram degen ur kylskåpet. Kavla till en rektangel ca 25 X 50 cm.

9.

Bredd fyllningen över. Blanda frysta blåbär med 3 msk vetemjöl (då slipper du att bären vätskar för mycket) och strö över.

10.

Rulla från den långa sidan. Skär i ca 12- 14 bitar och lägg i en stor insmord muffinsplåt eller i stora muffinsformar. 

11.

Låt bullarna jäsa för ca 30- 45 minuter under en kökshandduk. 

12.

Sätt under tiden ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Grädda bullarna i mitten av ugnen för ca 15-20 minuter eller tills dem är klara.

13.

Koka upp strösocker och vatten till sirap och sjud tills den får en honungsliknande konsistens.

14.

Pensla bullarna med sirap direkt du tar ut dem ur ugnen. 

Tips!

1.

Ska du kalljäsa, långtidsjäsa, bullarna ska du hoppa över punkt 1 i instruktionerna och blanda allt direkt i assistent.

Ingredienser

Deg

2 dl varm mjölk

2 1/2 tsk torrjäst eller 20 g färsk jäst

1 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

2 stora ägg

9 dl vetemjöl 

ev 2-3 msk mjölk om degen blir för torr och inte går ihop

115 g normal saltat smör, vid rumstemperatur

Fyllning

150 g normal saltat smör, vid rumstemperatur

1 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

4 msk vetemjöl

100- 150 g skogsblåbär, färska eller frysta

3 msk vetemjöl

Topping

1 dl strösocker

1/2 dl vatten

ev florsocker att sikta över