back-button

Simona Muntean

Picture of the author

SAFTIGA BLÅBÄRSBRIOCHE

Saftiga blåbärsbrioche som är enkla att baka med Ankarsrum köksassistent. Degen knådas ordentligt och bullarna blir härligt saftiga och goda. Perfekta för fikat!

    Hur

    1.

    I en liten skål blanda 1/2 dl mjölk, jäst, 2 msk av strösockret och 1 msk av vetemjölet. Täck med plastfolie och låt stå ca 10 minuter tills det börjar skumma.

    2.

    I köksassistenten blanda vetemjölet, resten av strösockret och vaniljsocker.

    3.

    Tillsätt vätska och äggen och kör maskinen på låg hastighet i ca 5 minuter eller tills degen går ihop.

    4.

    Tillsätt smöret lite i taget under tiden maskinen går. Kör sedan maskinen i 10 minuter. Degen ska ha samlats i mitten.

    5.

    Olja lätt en bunke och lägg degen i. Låt jäsa varmt i rumstemperatur under en kökshandduk i ca 1 h.

    6.

    Ta upp degen på bakbordet och knåda lätt. Forma till en rektangel och plasta in. Ställ kallt minst en timme.

    7.

    Blanda smör, strösocker, vaniljsocker och 4 msk vetemjöl till fyllningen.

    8.

    Ta fram degen ur kylskåpet. Kavla till en rektangel ca 25 X 50 cm.

    9.

    Bredd fyllningen över. Blanda frysta blåbär med 3 msk vetemjöl (då slipper du att bären vätskar för mycket) och strö över.

    10.

    Rulla från den långa sidan. Skär i ca 12- 14 bitar och lägg i en stor insmord muffinsplåt eller i stora muffinsformar.

    11.

    Låt bullarna jäsa i ca 30- 45 minuter under en kökshandduk.

    12.

    Sätt under tiden ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills de är klara.

    13.

    Koka upp strösocker och vatten till sirap och sjud tills den får en honungsliknande konsistens.

    14.

    Pensla bullarna med sirap direkt du tar ut dem ur ugnen.

    Ingredienser

    2 dl varm mjölk

    2 1/2 tsk torrjäst

    1 dl strösocker

    2 tsk vaniljsocker

    2 stora ägg

    9 dl vetemjöl

    2-3 msk mjölk

    115 g saltat smör

    150 g saltat smör

    1 dl strösocker

    2 tsk vaniljsocker

    4 msk vetemjöl

    100-150 g skogsblåbär

    3 msk vetemjöl

    1 dl strösocker

    1/2 dl vatten

    ev florsocker