Blanda alla ingredienser i en skål, täck med plastfolie och låt den stå jäsa i köket på en varm plats över natten, ca 12 timmar.
Luftiga och saftiga lussebullar till 1:a Advent med en egen touch av fördeg. Ett recept som ger 20-24 rejäla bullar som på konditori.
1.
Blanda alla ingredienser i en skål, täck med plastfolie och låt den stå jäsa i köket på en varm plats över natten, ca 12 timmar.
2.
Värm mjölk och grädde i en skål på spisen. Blanda saffran med 1 tsk socker och 1 msk vodka eller annat stark sprit. Låt stå någon minut. Blanda i fingervarma mjölken. Lös upp färsk jäst i mjölkblandningen.
3.
Häll mjöl, biga och mjölkblandningen i köksassistenten med degkrokar och kör på medelhastighet i 3-4 minuter.
4.
Häll alla ingredienser över fördeg 2 utan att röra. Täck med en kökshandduk och låt det vila i 20 minuter. Kör assistenten på låghastighet i 10 minuter och öka till medel hastighet den sista minuten.
5.
Vispa ihop smör, socker och kanel. Smaka av med vaniljsocker. Ta upp degen på bakbordet och kavla till en rektangel. Bred på fyllningen och vik på mitten. Skär fingertjocka remsor med en pizzaskärare. Rulla varje remsa till en nystan.
6.
Lägg bullarna på bakplåtspapper på en plåt och jäs dem 1-1,5 timme övertäckta. Sätt ugnen på 200º C. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter tills de har fått fin gyllenbrun färg.
1 dl + 2 msk Manitoba mjöl
12 g torr jäst för söta degar
3/4 dl rumstempererat vatten
4 dl mjölk
1 dl grädde
1 g (2 påsar) malen saffran
1 dl strösocker
40 g färsk jäst för söta degar
7 dl Manitoba mjöl
100 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
en nypa salt
5 dl Manitoba mjöl
150 g rumstemperat smör
1,5 dl socker
2-3 tsk malen kanel
1 tsk vanilj socker