back-button

Simona Muntean

Picture of the author

SAFTIGASTE KANELBULLARNA MED FÖRDEG

En saftig och god recept på kanelbullar som smälter i munnen. Perfekt att baka och njuta av under fikat.

    Hur

    1.

    Blanda alla ingredienserna till fördeg, täck över med kökshanduk eller lock och ställ bunken i kylskåpet för minst 12 timmar. Fördegen klarar sig i kylskåpet upp mot 48 timmar.

    2.

    Blanda alla ingredienserna till degen i assistent eller en stor bunke. Börja med 600 g mjöl. Blanda till en slät men elastisk deg.

    3.

    Ställ degen på en sval plats att vila i 30 - 60 minuter om inte flera timmar. Jag ställde min i kylskåpet för en timme.

    4.

    Rör alla ingredienser till fyllningen till en slät pasta.

    5.

    Kavla ut degen till en rektangel ca 80 X 40 cm. Bred på fyllningen och vik sen från båda ändena av degen mot mitten, omlott. På det sättet får du tre lager på varandra. Kavla ut degen till en rektangel ca 50 X 30 cm och skär i ca 2 cm breda remsor. Snurra remsorna till en bulle och lägg på plåt på bakplåtspapper.

    6.

    Ställ plåten i den avstängda ugnen och låt bullarna vila i 7-8 timmar om inte längre. Mina fick vila i ugnen under natten.

    7.

    Ta ut plåten och sätt ugnen på 200º. Antingen penslar du bullarna med uppvispad ägg och strör över pärlsocker innan gräddningen eller gräddar bullarna först och sen penslar med sockerlag.

    8.

    Jag penslade bullarna direkt efter gräddning med sockerlag gjort på 1/2 dl vatten, 1/2 dl socker och 1 tsk vanilj. Koka till sirap, när sockret har löst upp sig är den klar. Pensla direkt på bullarna så fort du tar ut dem ur ugnen.

    Ingredienser

    10 g färsk jäst

    250 g mjölk

    250 g vetemjöl

    600 -700 g vetemjöl special

    250 g mjölk

    1 tsk malen kardemumma

    1 tsk vanilj

    1 tsk havssalt

    150 g rörsocker

    150 g smör

    150 g smör

    150 g socker

    3-4 msk malen kanel

    1-2 msk vetemjöl

    150 g smör

    150 g socker

    3-4 msk malen kanel

    1-2 msk vetemjöl