Sätt ugnen på 180º C.
Det är en Ricotta sockerkaka med vaniljsmak, söt men inte för söt, och så saftig, lätt att baka och du svänger ihop den på ca 15- 20 minuter. På en timme har du den mest delikata sockerkaka som du kan äta varm eller kall eller där emellan. Supergod med alla sort topping eller glasyr, vispgrädde eller glass. Vad du kan tänka dig.
Baka den idag, smaka en bit och du kanske, KANSKE, blir kär i den som jag.
1.
Sätt ugnen på 180º C.
2.
Smörj och mjöla en brödform. Skaka bort överskottet av mjöl.
3.
Blanda mjöl, bakpulver, vanilj och salt i en skål och ställ åt sidan.
4.
Vispa i en annan skål ost, smör och strösocker. Det ska vara vit och luftigt.
5.
Under fortsatt vispning blanda ett ägg i taget. Vispa väl mellan varje ägg. Smeten kan skära sig lite men det är helt i sin ordning.
6.
Vispa i mjölblandningen på låghastighet tills allting är blandat.
7.
Häll smeten i formen, jämna toppen med en slickepott.
8.
Grädda* i mitten av ugnen för ca 45 minuter. Sänk värmen till 150 º efter 10 - 15 minuter ifall att toppen börjar bli brun. Lägg aluminiumfolie över om kakan börjar bli brun långt innan den är klar. Jag la över folie de sista 20 minuter. Gör tandpetartestet innan du tar ut kakan.
9.
Låt sockerkakan svalna i formen på galler för 15 minuter.
10.
Ta ut kakan ur formen försiktigt och låt den kallna helt.
11.
Sikta florsocker över precis innan servering.
1.
Ricotta-sockerkakan smakar bäst dagen efter. Blir så där lagom dens och saftig och smakerna framhävs på bästa sätt. Får du några skivor över håller dem inlindade i plastfolie i kylskåpet i minst 4-5 dagar. Kakan går alldeles utmärkt att frysa. Plasta in den ordentligt så den inte får smak av annan mat i frysen bara.
2.
Sockerkakan går att varjera genom att byta ut 30 g mjöl mot kakao eller varför inte blanda i smeten 2-3 msk citronsaft och riven citronskal? Blandar du hälften av smeten med 2-3 msk kakao och varvar i formen med vaniljsmeten får du den godaste tigerkakan.
230 g mjöl
2 1/2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 tsk bourbon vaniljsocker
200 g Ricotta färskost
150 g smör
300 g strösocker
3 ägg