I en stor bunke blanda alla ingredienser till degen men bara 9 dl vetemjöl. Blanda till en lös deg
Saftiga knådfria kardemummabröd så luftiga och safttiga. Så goda. Något att syssla med en regnig mörk höstdag och när du är sugen på att vara lite pysslig. Nej men så roligt att fläta, hade kunnat göra minst 10 gånger till. Älskar att hålla på med deg och sjunka in i mina tankar och funderingar.
1.
I en stor bunke blanda alla ingredienser till degen men bara 9 dl vetemjöl. Blanda till en lös deg
2.
Tillsätt resterande 6-7 dl vetemjöl och blanda väl. Degen ska vara mjuk inte torr. Olja in en större bunke och lägg degen i. Plasta in ordentligt och låt vila i rumstemperatur över natten eller minst 6 timmar
3.
Sätt ugnen på 175 grader, över och undervärme. Fodra en eller två ugnsplåtar med bakplåtspapper. Ställ åt sidan
4.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och dela i två bitar. Dela varje bit i fyra lika delar
5.
Rulla varje bit till en remsa, ca 25-30 cm långa. Fläta eller forma till längder
6.
Lägg på plåt och täck med en kökshandduk samt låt jäsa för ca 45 till 60 minuter
7.
Grädda i mitten av ugnen för ca 30-40 minuter tills bröden är klara. Utgå ifrån din ugn och hur den fungerar
8.
Under tiden koka upp brun farin och vatten till sockerlag. Ska ha en klibbig, honungsliknande konsistens
9.
Pensla bullarna med sockerlag direkt från ugnen och strö över pistagenötter
10.
Låt svalna på galler under en kökshandduk. Njuuuuuuut!
1.5 tsk torrjäst
1.5 dl strösocker
150 g normal saltat smör, kallt
5 dl mjölk
0.5 tsk kardemumma malen
2 tsk vaniljsocker
9 dl + 6-7 dl vetemjöl
1.5 dl brun farin
1 dl vatten
pistagenötter, hackade, att sikta över