back-button

Simona Muntean

Picture of the author

SEMLOR SÖTA MINISAR

  • 30-32 stycken

En recept för att baka minisemlor med tangzhong redning, saftiga och luftiga bröd fyllda med mandelmassa och vispgrädde.

    Hur

    Gör så här

    1.

    Börja med att göra redningen.

    2.

    Blanda i en kastrull till en slät mix mjöl med mjölk och koka på medelvärme under konstant omrörning till redningen blir tjock fast fortfarande flyttande, ca 6-7 minuter. Tänk att konsistensen ska vara av en tjock vaniljsås.

    3.

    Häll redningen i en annan kall skål eller kastrull och låt den bli kall.

    4.

    Sätt ugnen på 200º.

    5.

    Värm mjölken och blanda med socker och kondenserad mjölk.

    6.

    Smula jästen i en bunke och lös upp med lite vätska.

    7.

    Häll i resten av vätska, kardemumma, redningen och ägget.

    8.

    Rör i mjölet och arbeta degen smidigt tills den släpper bunkens kanter.

    9.

    Blanda i all smör och knåda till en elastisk deg som inte klibbar och fastnar. Jag brukar ta hjälp av min assistent men det är inte nödvändigt.

    10.

    Låt degen jäsa övertäckt ca 30-40 minuter till minst dubbelstorlek.

    11.

    Ta upp degen på bakbordet och arbeta den smidigt. Dela den i 30-32 bitar som du rullar till runda bullar.

    12.

    Lägg bullarna på en plåt på bakplåtspapper och jäs dem övertäckta för ca 30 minuter.

    13.

    Grädda bullarna i mitten av ugnen för ca 7-10 minuter, beroende av ugn. Jag gräddade mina i 10 minuter och efter 7 minuter hade jag sänkt värmen till 175º.

    14.

    Låt bullarna kallna på galler under en kökshandduk.

    15.

    Vispa grädden hård så du kan spritsa. Brukar bli bra om man blandar i en knivsudd bakpulver när man vispar gräddet.

    16.

    Skär ett lock på varje bulle och gröp ut en del av inkråmet så det bildas ett hål.

    17.

    Blanda inkråmet med riven mandelmassa och ev lite mjölk. Fyllningen ska vara som en pasta.

    18.

    Fördela fyllningen i hålen på bullarna, spritsa över grädde och sätt på locken. Strö över florsocker.

    Tips!

    1.

    Du kan göra semlorna i större format om du vill. Jag gillas små bullar för då kan jag ta flera med gott samvete. ”Något” säger mig att det är ok att ta flera. Eftersom degen är gjort på redning håller bullarna längre. Går utmärkt även att frysa in bullarna direkt efter gräddning, när dem har kallnat. Ta fram dem bara i god tid och fyll innan servering.

    2.

    Gillar man inte mandelmassa kan bullarna fyllas med Nutella och grädde men då får vi kalla dem annat än semlor.

    Ingredienser

    Tangzhong redning

    1/2 dl mjöl

    1 1/4 dl mjölk

    Deg

    1 sats tangzhong redning

    1 dl socker

    50 g jäst

    1,5 tsk malen kardemumma

    1 msk kondenserad mjölk eller mjölkpulver ( kan uteslutas )

    1 ägg

    1 3/4 dl mjölk

    9 dl mjöl (använd Manitoba Cream med fördel för extra luftiga bullar)

    100 g smör rumstempererat

    Fyllning

    250gr mandelmassa

    lite mjölk

    inkråm från bullarna

    Garnering

    4-5 dl vispgrädde

    ca 1 dl florsocker