back-button

Simona Muntean

Picture of the author

SEMMELGROTTOR

  • 12 personer

Här kommer ett till recept på grottor, semmelgrottor. Och ni kommer säkert undra om vi behöver ett recept på fler semmelhybrider. Klart vi behöver. Fettisdagen är stor, lika stor om inte större än Kanelbullensdag och alla är inte så förtjusta i semlor. Har hört massor om varför. För mycket grädde, för mycket bulle, för mycket mandelmassa, ja för mycket av allting. Och då tänker jag baka en liten kaka som är så lite men av allting.

Hur

Instruktioner

1.

Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.

2.

Lägg små muffinsformar på en bakplåt eller använd en muffinsplåt.* Ställ åt sidan.

3.

Blanda alla ingredienser till degen i matberedaren. Degen är mjuk men det går att hantera.

4.

Dela i lika stora bitar och rulla till bollar, stora som valnötter.

5.

Lägg en degboll i varje form och tryck en grop i mitten. Grädda kakorna i mitten av ugnen för ca 8-10 minuter.

6.

Ta ut plåten från ugnen och tryck lätt i mitten på varje kaka så du får en fördjupning. Låt kallna på galler under en kökshandduk. Använder du en muffinsplåt måste du låta kakorna kallna helt innan du vänder plåten upp och ner och tar ut kakorna.

7.

Gör mandelmassan enligt anvisning i receptet här. Annars kan du använda köpt. Se nedan*

8.

Vispa grädden till medelmjuka toppar.

9.

Fyll grottorna med mandelmassa. Toppa med grädde, mandelspån och stött kardemumma.

10.

Förvaras svalt i låda med lock. Sikta ev lite florsocker över grottorna vid servering.

Ingredienser

Kakdeg

250 g normal saltat smör, vid rumstemperatur

1 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

5.75 dl vetemjöl

1/2 tsk kardemumma, stött

Fyllning

en halv sats egengjord mandelmassa*

3 dl vispgrädde

ev mandelspån, stött kardemumma och florsocker att toppa med