back-button

Simona Muntean

Picture of the author

SEMMELKAKA

  • 12 personer

Årets semmelvariant, en saftig semmelkaka med hemgjord mandelfyllning. För den som föredrar originalet har jag toppad kakan med de gulligaste minisemlorna. Nu ”råkade” jag baka vanliga semlor och jag lekte lite med degen. Det är första gången jag gör en minivariant av någon bakelse. Hur kul som helst. Receptet på minisemlorna hittar du här.

Hur

Instruktioner

1.

Sätt ugnen på 175 º C och smörja och mjöla en rund form ca 24 cm. Har använt en så kallad Kaiser form som har lite upphöjda kanter när du vänder den färdiga kakan uppochner.

2.

Blanda vetemjöl, mandelmjöl, salt och bakpulver i en skål och ställ åt sidan.

3.

I en större skål vispa ägg med strösocker och vanilj.

4.

Tillsätt gräddfil och olja och vispa jämt.

5.

Häll i mjölblandningen och blanda jämt.

6.

Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen för ca 35-40 minuter beroende på ugn.

7.

Låt kakan svalna i formen under en kökshandduk.

8.

Vänd kakan på ett serveringsfat.

9.

I matberedaren hacka mandlar (med det bruna skalet på) och florsocker till fint mjöl.

10.

Under vispning tillsätt äggvitan och sen lite vispgrädde i taget till önskad konsistens.

11.

Förvara mandelmassan i låda med lock i kylskåpet.

12.

Vispa grädden till hårda toppar.

13.

Bred mandelmassa på kakan och garnera med vispad grädde.

14.

Förvaras svalt till servering.

Ingredienser

Mandelbotten

2 dl vetemjöl

2/3 dl mandelmjöl

en nypa salt

1 tsk bakpulver

2 små ägg

1.5 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

0.5 tsk malen kardemumma

1.5 dl gräddfil eller fett yoghurt

2/3 dl olja neutral i smaken, typ rapsolja

Fyllning och garnering

200 g mandlar naturella eller rostade

1.5 till 2.5 dl florsocker

1 äggvita

vispgrädde till rätt konsistens uppnås

3 dl vispgrädde till garnering