back-button

Simona Muntean

Picture of the author

SEMMELTÅRTA

  • 10 personer

Den godaste och sötaste tårtan, semlornas semla. Semmeltårta. Inte undra på att tårtan fick pryda tidningen Hembakads omslag. Smakar verkligen semla men finare smak av mandelmousse mellan mjuka mandelbottnar. En ljuvlig tårta som du bara måste testa. Om du är en semmelfantast. Jag dekorerade tårta med mini minisemlor men det är frivilligt. Garnera bara med grädde och rostad mandelspån. Så så god.

Hur

Instruktioner

1.

Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Smörj och mjöla 3 runda engångsformar, 18 cm i diameter, samt fodra botten med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.

2.

I en matberedare, vispa lätt vetemjöl, mandelmjöl, bakpulver, vaniljsocker, kardemumma och salt. Mjölet ska var finfint, då sjunker inte bottnarna eller blir kompakta.

3.

I en skål vispa smöret med strösocker och mandelessens vit och luftigt. Tillsätt ett ägg i taget, vispa jämnt emellan.

4.

Alternativt tillsätt vetemjöl och mjölk, börja och avsluta med mjöl, i tre omgångar. Vispa till en jämn smet mellan varje.

5.

Fördela smeten lika i formarna, jämna till ytan. Grädda i mitten av ugnen för ca 20–25 minuter eller tills en tandpetare kommer ut torr.

6.

Låt bottnarna svalna i formarna för 10 minuter sen vänd dem upp på galler och låt dem kallna helt.

7.

Lägg gelatinbladen i kallvatten och låt stå ca 5 minuter. Vispa under tiden grädden till mjuka toppar.

8.

Vänd mandelmassan ner i grädden. Krama ur gelatinbladen och smält dem försiktigt i mikrovågsugnen, ca 5–10 sekunder. Blanda ner lite grädde i gelatinet och rör sedan ner gelatinet i grädden.

9.

Montera tårtan i en tårtring eller form med löstagbara kanter.

10.

Bredd mandelmousse mellan bottnarna. Låt tårtan stå kallt minst 1 timme så moussen stelnar.

11.

Vispa grädden till garneringen till ganska hårda toppar. Täck tårtan i grädde, garnera med minisemlorna och spritsa toppen med resterande grädde.

12.

Lägg en kant av mandelspån runt tårtan.

Ingredienser

Kardemummabottnar

• 3.75 dl vetemjöl

• 1.75 dl mandelmjöl

• 2.5 tsk bakpulver

• en nypa salt

• 175 g smör, vid rumstemperatur

• 3 dl strösocker

• ev 3-4 droppar mandelessens*

• 3 ägg

• 2 tsk vaniljsocker

• 0.5 tsk kardemumma, grovmalen

• 1.75 dl mjölk

Mandelmoussefyllning

3 gelatinblad

• 200 g ekologisk mandelmassa, finriven

• 3 dl vispgrädde

Garnering

• 5 dl vispgrädde

• 2 dl mandelspån

• 10–12 minisemlor **