Lös upp jäst med 1 msk strösocker, 2 msk mjöl och lite mjölk. Låt stå ca 10 minuter.
Enkelt recept på små donuts som blir perfekta till fikat. Dessa donuts är goda både med eller utan hål och kan rullas i socker och kanel för extra smak.
1.
Lös upp jäst med 1 msk strösocker, 2 msk mjöl och lite mjölk. Låt stå ca 10 minuter.
2.
I en bunke eller assistent, blanda först mjöl med salt.
3.
Tillsätt mjölk, ägg och jästen. Knåda degen tills den går ihop. Låt degen vila ca 10 minuter.
4.
Kör smöret till degen blir elastiskt och känns kladdfri. Tillsätt ev mer mjöl om degen kladdar eller lite mjölk om den känns för hård.
5.
Låt degen jäsa övertäckt till dubbelstorlek. Min blev klar på en timme men det beror helt på temperaturen i köket, jäst och hur varmt mjölken var från början. Vi får inte glömma vilken mjölsort man använder också.
6.
Ta upp degen på bakbordet och knåda tills du får ut all luft. Kavla degen ca 1/2 cm tjock och ta ut rundlar med en rundutstickare eller ett glas.
7.
Låt donuts jäsa övertäckta ca 30 minuter.
8.
Under tiden heta upp olja i en djup kastrull. Fritera några stycken åt gången, vänd dem efter halva tiden. Svårt att säga exakt hur länge man ska fritera på en sidan, jag tycker det beror helt på hur stora man gör och hur het oljan samt hur värmen i spisplattan fungerar.
9.
Rulla i strösocker eller sikta över florsocker precis innan servering.
500 mjöl Manitoba Cream
30-35 färsk jäst
2 1/2 mjölk
1 ägg
3/4 strösocker
1/2 salt
1 vaniljsocker
75 smör
ca 7 olja
- strösocker
- kanel
- florsocker