Sätt ugnen på 175 grader, över och undervärme.
Små spröda gifflar med valnötsfyllning. Aprikos sylten ger en sötsyrlig touch. Supergott. Du kan fylla gifflarna med bredbar choklad, typ Nutella, eller favorit sylten. Välj en av den fasta typen annars finns det risk att all sylt rinner ur gifflarna. Du måste testa receptet, det är få ingredienser, kräver ingen köksassistent och det tar 30 minuter på sin höjd.
Se hur jag formar gifflarna HÄR
1.
Sätt ugnen på 175 grader, över och undervärme.
2.
Fodra 2 ugnsplåtar med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
3.
Häll alla ingredienser till degen i en stor bunke och blanda väl.
4.
Plasta in degen och ställ i frysen för ca 20-30 minuter.
5.
Blanda valnötskärnorna med sylten och vaniljsocker till en pasta.
6.
Dela degen i r bitar. Kavla ut varje bit till en rund cirkel på ca 20-25 cm och skär i 8 delar.
7.
Klicka en tsk fyllning i mitten på varje bit och rulla mot mitten. Lägg på plåt med lite mellanrum.
8.
Grädda i ca 8-10 minuter.
9.
Låt gifflarna svalna något innan du rullar dem i florsocker. Sikta ev mer florsocker över innan serveringen.
10.
Förvaras torrt och svalt i låda med lock.
5.75 dl vetemjöl
200 g normal saltat smör, rumstempererat
2.5 dl crème fraiche 34%
1 tsk vaniljsocker
en nypa salt (kan uteslutas)
150-200 g valnötskärnor, finhackade
ca 2 dl aprikos sylt
2 tsk vaniljsocker
florsocker att rulla och sikta över gifflarna