back-button

Simona Muntean

Picture of the author

SMÖRIGA KANELBULLAR

Enkelt recept på smöriga kanelbullar som liknar dem man köper på caféer. Perfekta till frukost eller brunch.

    Hur

    1.

    Smält smöret till degen och tillsätt socker, grädde och mjölk. Låt allt bli fingervarmt, ca 37º C.

    2.

    Smula jästen i en skål och rör i lite varmt vätska tills den har löst upp sig.

    3.

    Blanda med resterande vätska och häll i ca 12 dl mjöl till att börja med. Knåda degen för hand eller med fördel i assistent. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Degen ska släppa kanterna på skålen eller assistenten. Ska vara glansig och inte kännas kladdig. Använder du assistent låt den gå minst 10 minuter.

    4.

    Jäs under handduk på en varm och dragfri plats för ca 30-35 minuter, till dubbelstorlek.

    5.

    Under tiden sätt ugnen på 175º C. Rör smör med socker och kanel till fyllningen.

    6.

    När degen har jäst färdigt dela den i två bitar.

    7.

    Kavla varje bit till en rektangeln ca 1 cm tjock, bre fyllning på halva rektangeln och dra över den andra halvan som i bilden nedan.

    8.

    Klipp fingerstjocka remsor ut med långsidan.

    9.

    Nu kommer vi till den trixiga delen. Snurrandet. Hoppas att ni förstår vad jag menar för det var ett helsike att både snurra och fota samtidigt. Hade verkligen behövt en tredje hjälpande hand. Se bilden och förklaring längre ner!

    10.

    Lägg bullarna glest på en bakplåtspapper beklätt plåt och låt dem jäsa under handduk ca, 30 minuter, till dubbel storlek.

    11.

    Grädda i 175º till 150º C, vanlig ugnsvärme, i mitten eller nedersta delen av ugnen för ca 20-25 minuter, tills bullarna är gyllenbruna. Helst att du gräddar bullarna långsamt så dem hinner jäsa mer i ugnen och bli genomgräddade än att dem bara bränns på ytan. Tänk på att ju större bullar desto mer tid behöver dem i ugnen. Se bara hur mina bullar växer i ugnen, hade värmen på 150° C första halvan av tiden.

    12.

    Ta ut bullarna och pensla med smält smör och rulla i strösocker.

    13.

    Låt dem svalna under en handduk.

    14.

    Vill du inte ha strösocker på kan du innan gräddningen, pensla på lättvispad äggvita och strö över pärlsocker. Grädda sen som vanligt.

    Ingredienser

    2,5 dl vispgrädde

    2,5 dl standard mjölk

    40 g jäst för söta degar

    1,5 dl strösocker

    50 g smör normal saltat

    12-14 dl mjöl (använder Manitoba Cream som ”har unika jäst krafter och ger saftiga och luftiga bröd”)

    1- 1,5 dl strösocker

    200 g smör rumsvarmt

    rikligt malet kanel