back-button

Simona Muntean

Picture of the author

SMÖRIGA KARDEMUMMABULLAR MED SMULTÄCKE

En underbar recept på smöriga kardemummabullar med smultäcke. Doftande och smakrika bullar som är en fröjd för smaklökarna.

    Hur

    1.

    I en stor bunke blanda alla ingredienser till degen men bara 9 dl vetemjöl. Blanda till en lös deg.

    2.

    Tillsätt resterande 6-7 dl vetemjöl och blanda väl. Degen ska vara mjuk inte torr.

    3.

    Olja in en större bunke och lägg degen i. Plasta in ordentligt och låt vila i rumstemperatur över natten eller minst 6 timmar.

    4.

    Sätt ugnen på 200 grader, över och undervärme. Fodra två ugnsplåtar med bakplåtspapper eller använd två muffinsplåtar*. Ställ åt sidan.

    5.

    Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel, ca 0,5 cm tjockt.

    6.

    Blanda alla ingredienser till fyllningen och bred över degplattan. Vik dubbelt och kavla plattan jämnt.

    7.

    Skär i 2 cm tunna degremsor med hjälp av en pizzaskärare eller kniv. Rulla varje remsa och lägg i muffinsplåt. Täck med en kökshandduk och låt jäsa för ca 1 timme.

    8.

    Blanda alla ingredienser till smultoppingen och strö över bullarna.

    9.

    Grädda i mitten av ugnen för ca 10-12 minuter tills bullarna har fått en fin ljusbrun yta.

    10.

    Låt svalna på galler under en kökshandduk. Njuuuuuuut!

    Ingredienser

    1 1/2 tsk torrjäst

    1 1/2 dl strösocker

    150 g normal saltat smör

    5 dl mjölk

    1/2 tsk kardemumma malen eller stöttcitronzest från citron

    2 tsk vaniljsocker

    9 dl + 6-7 dl vetemjöl

    200 g normal saltat smör vid rumstemperatur

    1 dl strösocker

    2 tsk vaniljsocker

    4 msk vetemjöl

    2 msk kardemumma malen

    1/2 dl strösocker

    1 dl vetemjöl

    100 g normal saltat smör kylskåpskallt