back-button

Simona Muntean

Picture of the author

SMÖRIGA OCH SAFTIGA BLÅBÄRSBULLAR

Saftiga bullar med blåbärssylt är en perfekt balans mellan sött, salt och syrligt. Degen blir kladdig av blåbärssylt så var beredd att tvätta händerna emellan. Enkelt recept som ger ca 24 bullar.

    Hur

    1.

    Aktivera jästen genom att blanda med 1 msk mjöl, 1 tsk socker och 2 msk mjölk och lått stå och skumma för ca 10 minuter.

    2.

    Blanda den ljumma mjölken med socker och ägg samt jästen.

    3.

    I en stor bunke eller köksassistent blanda 13 dl mjöl till att börja med, salt, kardemumma och vaniljsocker.

    4.

    Tillsätt vätska och blanda väll.

    5.

    Tillsätt smöret och knåda degen tills den släpper kanterna och blir blank och smidig. Jag körde den i asssitent i 10 minuter men det är inget måste.

    6.

    Täck med en kökshandduk och låt jäsa på en dragfri plats i ca 1 timme eller tills degen dubblar sin storlek. Min deg fick jäsa i 2 timmar eftersom jag hade annat för mig.

    7.

    Ta fram degen på bakbordet och dela i två delar.

    8.

    Kavla varje del till en rektangel, bre på smör, strö på vaniljsocker och bre sist tunt blåbärssylt.

    9.

    Rulla varje del och skär i bitar.

    10.

    Lägg bullarna gläst på plåt eller i muffinsformar. Själv har jag använt muffinsformar för att fyllningen ska stanna kvar i bullen.

    11.

    Jäs bullarna övertäckta minst 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200º C.

    12.

    Grädda bullarna i mitten av ugnen för ca 10-15 minuter beroende på ugn. Sänk ev värmen lite om bullarna börjar brännas på toppen för tidigt.

    Ingredienser

    10 g torrjäst

    5 dl ljummen vätska

    2 dk strösocker

    1 tsk salt

    2 tsk malen kardemumma

    1 tsk vaniljsocker

    13 - 14 dl mjöl

    1 ägg

    200 g smör

    100 g smör

    2 dl blåbärssylt

    ev vaniljsocker

    uppvispad ägg

    innan gräddningen pärlsocker

    efter gräddning smör