back-button

Simona Muntean

Picture of the author

SMÖRIGA SAFFRANSBULLAR MED CITRON

  • 12 personer

Tog mina citronbullar till en ny nivå. Det blev smöriga saffransbullar med citron, stora saftiga kransar som doftar ljuvligt av smör, vanilj, saffran och citron. Den perfekta bullen i juletid. Och gillar du inte citron kan byta ut mot apelsin och då skulle jag satsa på lite choklad till. Eller varför inte fylla med favorit sylten? Mums vilket som.

Hur

Gör så här

1.

Häll de torra ingredienserna till degen i köksassistent och blanda lätt. Tillsätt resten av ingredienserna och kör på medelhastighet tills degen går ihop.

2.

Höj hastigheten och kör i ca 20 minuter. Degen blir blank och elastisk. Plasta in och låt degen vila i rumstemperatur i 1-2 timmar. Ställ skålen sen i kylskåpet för minst en timme om inte flera.

3.

I en skål blanda strösocker, vaniljsocker och citronzest. Ställ åt sidan.

4.

Ta upp degen på bakbordet och dela den i 6 lika stora bitar. Kavla varje degbit till en rektangel, ca 20 x 35-40 cm. Pensla med smält smör och strö över en del fyllning. Bred lite lätt.

5.

Rulla från den långa sidan och ställ på en bricka. Upprepa med resterande degbitar. Ställ brickan med rullarna i frysen för ca 5- 10 minuter.

6.

Ta fram en rulle och sker igenom på längden men inte hela vägen. Lämna ca 1 cm i ena änden. Vrid längderna med fyllningen uppåt och fläta ihop. Dra ihop ändarna och lägg dem under kransen. Lägg på en ugnsplåt på bakplåtspapper. Upprepa samma procedur med resterande rullar.

7.

Täck med en kökshandduk och låt bullarna jäsa i minst en timme. Sätt ugnen på 200 grader, över och undervärme, när det återstår 30 minuter av jäsningstiden.

8.

Grädda bullarna i mitten av ugnen för ca 10-12 minuter eller tills dem är gyllenbruna. Låt dem svalna på galler. Sikta ev florsocker innan servering.

Ingredienser

Deg

7 dl vetemjöl

1 dl strösocker

2 påsar saffran (stött med 1 tsk strösocker)

1 msk torrjäst

1 tsk vaniljsocker

3 ägg

1 dl mjölk

11 msk normal saltat smör rumstempererat

Fyllning

3 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

zest av 2 medelstora citroner

6 msk normal saltat smör, smält