back-button

Simona Muntean

Picture of the author

Snabba munkar

Snabbt och enkelt recept på goda munkar som kan serveras med florsocker, chokladsås eller sylt. Perfekt till frukost eller som fika.

    Hur

    1.

    I en bunke blanda alla ingredienser f\u00f6rutom olja och kn\u00e5da ihop till en deg. Blanda i 1 msk olja p\u00e5 slutet s\u00e5 du f\u00e5r ihop degen. P\u00e5 l\u00e4tt mj\u00f6lat bord kavla degen 1 cm tjock. Med ett rund m\u00e5tt, kakm\u00e5tt eller ett litet glas, 4 cm, ta ut runda sm\u00e5 munkar. Degen som bli kvar till spill kn\u00e5dar du ihop igen, kavlar 1 cm tjock och tar ut fler munkar. Ingenting av degen g\u00e5r till spillo.

    2.

    Heta upp olja i en djup stekpanna. Fritera munkarna i omg\u00e5ngar. Hur l\u00e4nge du beh\u00f6ver fritera innan du v\u00e4nder dem \u00e4r helt beroende av hur het oljan \u00e4r, hur mycket du har i stekpannan och \u00e4ven hur h\u00f6gt v\u00e4rme du har satt p\u00e5. Jag hade plattan p\u00e5 10 (max liggr p\u00e5 12) efter att jag hade hetat ut oljan. Friterade ca 1,5 min p\u00e5 varje sidan. Testa och v\u00e4nd. Munkarna ska vara gyllenebruna, inte br\u00e4nda men inte degiga. L\u00e5t de f\u00e4rdiga munkarna rinna av p\u00e5 hush\u00e5llspapper.

    3.

    Jag pudrade \u00f6ver h\u00e4lften av munkarna florsocker och \u00f6ver h\u00e4lften ringlade jag choklads\u00e5s med en touch av hasseln\u00f6t och dulce de leche. Man kan \u00e4ven servera dessa med sylt eller varf\u00f6r inte till glass.

    4.

    Till choklads\u00e5s smaksatt med hasseln\u00f6t och dulce d leche beh\u00f6ver du 1 msk nutella, 1 msk kondenserad mj\u00f6lk och 1-2 msk gr\u00e4dde. R\u00f6r ihop till en tjockflytande s\u00e5s, du kan ringlar \u00f6ver munkarna och/eller anv\u00e4nd till att doppa munkarna direkt i.

    5.

    Munkarna \u00e4r som godast varma, sj\u00e4lvklart kan man \u00e4ta dem \u00e4ven kalla och t o m v\u00e4rma i micron. Men det \u00e4r b\u00e4st att g\u00f6ra en halv sats som g\u00e5r \u00e5t p\u00e5 en g\u00e5ng eftersom det inte tar n\u00e5gon tid alls att g\u00f6ra dem.

    Ingredienser

    5,5 dl mjöl (eller 300 g)

    3 msk strösocker

    1 ägg

    1,5 dl naturell yoghurt eller gräddfil (själv använde jag Fjällfil)

    2,5 tsk bakpulver

    2 tsk vaniljsocker

    0,5 tsk salt

    1 msk neutral olja

    ev riven citronskal

    Olja till fritering