back-button

Simona Muntean

Picture of the author

SNICKERSKAKA

  • 12 bitar

Jag förnyar mig gärna med gamla saker. Ta till exempel denna kakform som jag har svårt att sluta baka i. Först en saftig mandelkaka med vanilj och björnbär och sen denna här på bilden. Egentligen en favorit i repris. Samma underbara botten men en annan fyllning.

Denna gång en Snickerskaka till många. Lager av marshmallow fluff, rostade jordnötter, ringlad kolasås och toppad med len chokladkräm. Har så många idéer och det kommer bli fler kakor och bakelser med samma mandelbotten. Men missa för guds skull inte denna snickerskaka under tiden!

Hur

Gör så här

1.

Sätt ugnen på 175 º C och smörja och mjöla en rund form ca 24 cm. Har använt en så kallad Kaiser form som har lite upphöjda kanter när du vänder den färdiga kakan uppochner.

2.

Blanda vetemjöl, mandelmjöl, salt och bakpulver i en skål och ställ åt sidan.

3.

I en större skål vispa ägg med strösocker och vanilj.

4.

Tillsätt gräddfil och olja och vispa jämt.

5.

Häll i mjölblandningen och blanda jämt.

6.

Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen för ca 35-40 minuter beroende på ugn.

7.

Låt kakan svalna i formen under en kökshandduk.

8.

Vänd kakan på ett serveringsfat.

9.

Vispa 150 g smör luftigt.

10.

Tillsätt marshmallow fluff och vispa jämt.

11.

Blanda i jordnötterna och bred över kakan.

12.

Ringla över karamelliserad mjölk.

13.

Vispa 150 g smör luftigt.

14.

Tillsätt chokladen under fortsatt vispning.

15.

Bred över kakan eller spritsa i ett fint mönster.

16.

Ställ kakan svalt tills den ska ätas.

Ingredienser

Mandelbotten

2 dl vetemjöl

2/3 dl mandelmjöl

en nypa salt

1 tsk bakpulver

2 små ägg

1.5 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1.5 dl gräddfil eller fett yoghurt

2/3 dl olja neutral i smaken, typ rapsolja

Fyllning

0.5 burk marshmallow fluff

150 g rumstempererat smör

1 dl rostade och grovt hackade jordnötter

1 dl karamelliserad mjölk

3 dl Nutella eller annan chokladmassa

150 g rumstempererat smör