back-button

Simona Muntean

Picture of the author

Sockerkaka med choklad och blåbärsfrosting

En läcker sockerkaka med chokladsmak och blåbärsfrosting, perfekt för fika eller dessert. Receptet ger en sockerkaka i brödform med ca 12 bitar. Kakan är lätt att göra och får en härlig kombination av choklad och blåbär.

    Hur

    1.

    Sätt ugnen på 180º C.

    2.

    Smörj och mjöla en brödform. Skaka bort överskottet av mjöl.

    3.

    Blanda mjöl, kakao, bakpulver, vanilj och salt i en skål och ställ åt sidan.

    4.

    Vispa i en annan skål ost, smör och strösocker. Det ska vara vit och luftigt.

    5.

    Under fortsatt vispning blanda ett ägg i taget. Vispa väl mellan varje ägg. Smeten kan skära sig lite men det är helt i sin ordning.

    6.

    Vispa i mjölblandningen på låghastighet tills allting är blandat.

    7.

    Häll smeten i formen, jämna toppen med en slickepott.

    8.

    Grädda i mitten av ugnen för ca 45 minuter. Sänk värmen till 150 º efter 15- 20 minuter ifall att toppen börjar bli brun. Gör tandpetartestet innan du tar ut kakan.

    9.

    Låt sockerkakan svalna i formen på galler för 15 minuter.

    10.

    Ta ut kakan ur formen försiktigt och låt den kallna helt.

    11.

    Vispa ost med florsocker och vaniljsocker.

    12.

    Blanda i blåbärspulvret och rör väl.

    13.

    Tillsätt mjölk till önskad konsistens.

    14.

    Lägg den på toppen på den kalla sockerkakan och låt den rinna ner på kanterna.

    Ingredienser

    230 g mjöl

    3 msk kakao

    2 1/2 tsk bakpulver

    1 tsk salt

    2 tsk bourbon vaniljsocker

    200 g Ricotta färskost

    150 g smör

    300 g strösocker

    3 st ägg

    75 g florsocker

    100 g färskost typ Philadelphia

    2 tsk vanilj

    2 tsk blåbärspulver

    v b mjölk