Blanda saffran, 1 msk strösocker och konjak i en liten skål och låt det stå minst 5 minuter.
Bullar. Saffransbullar i alla möjliga former och med alla möjliga fyllningar eller smaksättningar. Det har man sett vart man än har vänt sig. På Facebook, Instagram eller Pinterest. Det är ju decembermånad så allting har sin förklaring. I helgen som vad blev det sockrade saffranskringlor med kardemumma fyllning som jag bjöd min familj på. Verkligen saftiga, såna sockrade kringlor med fyllning och som smälter i munnen. Blev mycket smör i fyllningen. Tanken var att baka till julen men bullarna är borta. Vad kan jag göra om dem är så goda? Baka dem igen kanske?
1.
Blanda saffran, 1 msk strösocker och konjak i en liten skål och låt det stå minst 5 minuter.
2.
I assistent blanda alla ingredienser till degen förutom smöret.
3.
Kör på medelhastighet i ca 10 minuter eller tills degen är blandad väl.
4.
Tillsätt smöret och kör maskinen på hög hastighet i ytterligare 10 minuter.
5.
Olja lätt en stor bunke och lägg degen i. Plasta in och ställ degen kall över natten eller minst 6- 8 timmar.
6.
Blanda alla ingredienser till fyllning. Kavla degen till en rektangel.
7.
Bred på fyllning på ena halvan och lägg över den andra halvan.
8.
Skär i långa och fingertjocka remsor. Snurra i motsatt hål från båda ändarna. Forma till en kringla.
9.
Lägg dem på bakplåtspapper på plåt. Låt dem jäsa till dubbelstorlek, minst 30 minuter.
10.
Sätt under tiden ugnen på 200 grader, över- och undervärme.
11.
Grädda kringlorna i mitten av ugnen för ca 8-10 minuter eller tills dem har fått lite färg.
12.
Pensla kringlorna med smält smör och doppa i strösocker. Ställ på galler och låt dem kallna helt.
0.5 g saffran, ett kuvert
1 msk strösocker
ev 1 msk konjak
3 dl kall mjölk
3/4 msk torrjäst
0.5 dl vit sirap
7–8 dl vetemjöl
100 g smör, rumstempererat
0.5 tsk salt
100 g smör rumstempererat
2/3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma malen
2 msk vetemjöl
smält smör att pensla de färdiga kringlorna och strösocker att doppa dem i.