back-button

Simona Muntean

Picture of the author

Soft salt pretzels ~ Mjuka salt kringlor

En klassisk svensk recept på mjuka, sega, saltade kringlor som påminner om barndomen. Perfekta att njuta av som en god fika eller mellanmål.

  Hur

  1.

  Sätt ugnen på 230º.

  2.

  Blanda jäst med lite varmt mjölk, 1 msk av mjölet och socker. Låt den jäsa lite.

  3.

  Under tiden sikta mjöl och salt i en bunke. Häll i oljan och vänd i mjölet med en gaffel. Häll i jästvätskan och blanda med gaffeln så mycket det bara går. Under fortsatt blandning häll i lite av mjölken och vatten. När du har blandat färdigt är degen mycket klettig.

  4.

  Lägg den direkt på bakbordet (ingen olja eller mjöl) och börja knåda. Händerna kommer vara alldeles klettiga från början. Knåda på för efter ca 4-5 minuter har degen gått ihop och kladdar inte längre. blir mjuk och elastisk.

  5.

  Lägg degen i en bunke som du har smörjt med olja innan. Låt den jäsa övertäckt på dragfri plats till dubbelstorlek, ca 30 minuter.

  6.

  Under tiden gör ev saltlösning eller sås, vet inte riktigt vad jag ska kalla den för. Det är en saltsmet, tunn som pannkakassmet som ska ringlas över kringlorna.

  7.

  Blanda mjöl och salt i en liten skål. Häll på kallt vatten under omrörning, lite i taget, tills du får en smet lika tjock som pannkakssmeten, kanske lite tjockare.

  8.

  Lägg degen på bakbordet och knåda lätt bara tills du får ut all luft. Dela degen i 10-12 delar och snurra varje del till ca 50-60 cm långa remsor. Ju tunnare remsor desto hårdare kringlor. Ca 1 cm tjocka remsor ger mjuka kringlor och det är dessa jag har siktat in mig på.

  9.

  Varje remsa ska vikas till en stor kringla, som i bilderna nedan. Ställ alla kringlor på bakplåtspapper på en plåt och jäs ytterliggare 10-15 minuter under en kökshandduk.

  10.

  Pensla kringlorna med uppvispat ägg eller äggvita och grädda i mitten av ugnen för 10 minuter.

  11.

  Ta ut kringlorna och ringla över saltglaze. Grädda sen kringlorna för 4-5 minuter till.

  12.

  Vill du inte ha ringlad saltglaze på kringlorna kan strö frö direkt innan gräddningen. Grädda då kringlorna i ca 14-15 minuter direkt.

  Ingredienser

  7 dl siktat mjöl

  30 gr färsk jäst

  7 g torrjäst

  0,5 tsk salt

  1 tsk socker

  1 dl fingervarm mjölk

  1,5 dl fingervarmt vatten

  0,5 dl neutral olja

  2 msk mjöl

  0,5 tsk salt

  - kallt vatten