back-button

Simona Muntean

Picture of the author

SOMMARENS GODASTE JORDGUBBSKAKA MED PISTAGENÖTTER OCH MASCARPONEGRÄDDE

  • 10 personer

juvligt god kaka till Midsommar. Inte bara det. Sommarens godaste jordgubbskaka med pistagenötter och mascarponegrädde. Så god kombo med pistage och jordgubbar i den halvkladdika kakan och toppad med mascarponegrädde. Du kan annars servera en kula vaniljglass till. Du bestämmer det om jag får bestämma att du ska baka denna.

Hur

Instruktioner

1.

Sätt ugnen på 175 grader, både över- och undervärme. Smörj en rund form, ca 22 cm i diameter, med smör och strö över vetemjöl. Ställ åt sidan.

2.

I en skål blanda väl vetemjöl och bakpulver, ställ åt sidan.

3.

Vispa smör och strösocker samt vaniljsocker och tillsätt ägget och vispa poröst.

4.

Tillsätt hälften av mjölmixen och hälften av mjölken och vispa jämnt. Tillsätt resterande mjöl och mjölk och vispa jämt.

5.

Tillsätt yoghurt och vispa jämnt. Tillsätt hälften av pistagenötterna och de hackade jordgubbarna och vänd försiktigt i smeten.

6.

Häll i formen. Toppa med de halverade jordgubbarna och strö över resterande pistagenötter.

7.

Grädda i mitten av ugnen* för ca 30-35 minuter eller tills en provsticka kommer ut halvtorr. Du kan behöva täcka med aluminiumfolie efter halva gräddningstiden för att undvika att kakan bränns på toppen innan den är färdigt gräddad.

8.

Vispa lätt alla ingredienser till toppingen. Servera till kakan.

Ingredienser

Kaksmet

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

125 g normal saltat smör, vid rumstemperatur

2.25 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

1 stort ägg

2 dl mjölk

1 dl turkisk yoghurt 10%

50 g pistagenötter, hackade

200 g färska jordgubbar, grovt hackade

50 g färska jordgubbar halverade att toppa kakan med

Mascarponegrädde

100 g marscarpone färskost

1 dl vispgrädde

1 dl florsocker