back-button

Simona Muntean

Picture of the author

SPRÖDA VANILJKAKOR MED LEN VANILJKRÄM

  • 50 minuter
  • 14-16

Spröda vaniljkakor med len vaniljkräm, lätt att baka och så lätt de bara försvinner. Men det är en bra sak, det betyder att de verkligen är goda. För extra piff kan du smälta lite choklad och ringla över de färdiga kakorna. Mums säger jag bara.

Hur

Gör så här

1.

I en kastrull vispa samman mjölk, socker och mjöl. Rör hela tiden över medelhög värme tills krämen tjocknar, det kommer ta några minuter. Ställ åt sidan för att kallna helt

2.

Förvärm ugnen till 180 C. Klä två bakplåtar med bakplåtspapper

3.

I en stor skål, vispa smör med en elektrisk mixer i 1 minut eller tills den är luftigt

4.

Tillsätt vetemjöl, flor- och vaniljsocker och blanda till en mjuk kakdeg

5.

Rulla ungefär två teskedar av kakdeg i dina händer till en boll och placera på plåt. Upprepa med återstående kakdeg

6.

Tryck ner varje kaka med en gaffel

7.

Grädda kakorna i mitten av ugnen för ca 12 minuter. Låt dem svalna lite innan du överför dem till galler för att svalna hel

8.

Vispa smöret till krämen ljust och krämigt

9.

Vispa smör och vaniljpasta i en bunke tills det blir ljust och krämig, ungefär 2 minuter

10.

Vispa den kylda mjölkkrämen och addera till smöret. Tillsätt en matsked åt gången till smörblandningen, slå på medelhög hastighet och vispa tills all mjölkkräm har tillsätts

11.

Vispa ytterligare en minut eller två tills krämen är luftig och extra krämig

12.

Häll krämen i en spritspåse. Sätt ihop kakorna två och två med kräm emellan

Ingredienser

Kakdeg

230 gram osaltat smör, rumstempererat

5 dl vetemjöl

1.25 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

4 msk potatismjöl

Vaniljkräm

1.25 dl mjölk

1.25 dl strösocker

2 msk vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

110 g smör rumstempererat