back-button

Simona Muntean

Picture of the author

SPRUCKNA CITRONKAKOR

  • 24 personer

Superduper fräscha, spröda och mjuka inuti spruckna citronkakor. Perfekta i min smak som inte är så förtjust annars i citron. Men smör, citron och vanilj i denna småkaka blir ljuvligt gott ihop. Jättelätt att svänga ihop, se min reel på Instagram HÄR. Självklart kan du smaksätta kakorna med annat än citron men lita på mig här, dessa är så goda…

Hur

Gör så

1.

Sätt ugnen på 175 grader, över och undervärme. Fodra en ugnsplåt med bakplåtspapper och ställ åt sidan.

2.

Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål och ställ åt sidan.

3.

I en stor skål eller bunke vispa smör och strösocker pösigt. Tillsätt zest och ägg och vispa jämt.

4.

Tillsätt citronsaft och de torra ingredienserna. Blanda med en sked eller för hand till degen går ihop och är jämn.

5.

Är degen för klibbig ställ i kylskåp ca 15-30 min eller ca 10 min i frysen.

6.

Rulla degen till bollar, stora som valnötter. Rulla sen bollarna i florsocker och lägg på plåt med lite mellanrum.

7.

Grädda i mitten av ugnen för ca 10 minuter. Kakorna spricker men det är meningen. Ska inte bli bruna.

8.

Låt svalna på plåt och sen kallna helt innan du lägger i en låda med lock.

9.

Förvaras svalt.

Ingredienser

Ingredienser

5 dl vetemjöl

1.5 tsk bakpulver

1.5 tsk vaniljsocker

80 g normal saltat smör, vid rumstemperatur

1.25 dl strösocker

1 ägg

citronzest av en mellanstor citron

2 msk citronsaft, färsk

ca 1.5 – 2 dl florsocker att rulla kakorna i