back-button

Simona Muntean

Picture of the author

Sticky cinnamon rolls

  • 16-17

Saftiga och goda kanelbullar med cream cheese glasyr, perfekta som American sticky buns eller cinnamon rolls.

    Hur

    Deg

    1.

    Smält smöret till degen och tillsätt socker, grädde och mjölk. Låt allt bli fingervarmt, ca 37 grader.

    2.

    Smula jästen i en skål och rör i lite varm vätska tills den har löst upp sig. Blanda med resterande vätska och häll i ca 5 dl mjöl till att börja med. Knåda degen för hand eller med fördel i assistent. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Degen ska släppa kanterna på skålen eller assistenten. Ska vara glansig och inte kännas kladdig. Använder du assistent låt den gå minst 10 minuter. Jäs under en kökshandduk på en varm och dragfri plats i ca 30-35 minuter, till dubbel storlek.

    3.

    Under tiden sätt ugnen på 200°. Klä en stor eller två mindre formar, runda eller fyrkantiga, i bakplåtspapper.

    4.

    Rör smör med socker och kanel till fyllningen. Kavla degen till en rektangulär platta ca 0,5 cm tjock. Bre på fyllningen och rulla från den långa sidan. Skär i ca 3 cm breda bullar. Lägg dem lite glest i formen, bullarna ska få plats att jäsa och gå ihop. Jäs dem ca 45 minuter. Pensla med uppvispad ägg (har använt endast äggvita) och grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter beroende på ugn. Dessa behöver längre tid i ugnen än vanliga bullar just för att de sitter ihop.

    5.

    Förbered glasyren under tiden bullarna ligger i ugnen. Vispa ost, smör och vaniljsocker lätt och fluffigt. Tillsätt florsocker och vispa till glasyren är jämn. Tillsätt ev lite mjölk eller grädde, någon matsked, om glasyren är för tjock. Den ska vara ganska trögt flytande.

    6.

    Du kan bre på glasyren på bullarna så fort du har tagit ut dem från ugnen. Då smälter glasyren lite. Eller så kan du vänta ett par minuter, 5-6 minuter, tills bullarna har svalnat lite innan du brer på.

    Ingredienser

    Deg

    1 dl vispgrädde

    1,5 dl standard mjölk

    25 g jäst för söta degar (fungerar med vanligt blå jäst också)

    0,75 dl strösocker

    50 g smör

    ( använder Manitoba Cream som ”har unika jästkrafter och ger saftiga och luftiga bröd”)

    Fyllning

    1 dl strösocker

    100 g smör

    rikligt malet kanel

    Glasyr

    100 gr Philadelphia ost

    1,5 dl florsocker

    1 tsk vaniljsocker

    100 g smör

    en knivsudd vaniljpulver (kan uteslutas)

    ev kan du smaksätta glasyren 2 tsk citron eller apelsin saft och lite riven skal citron eller apelsin.