back-button

Simona Muntean

Picture of the author

STOLLEN TYSK JULKAKA

  • 15 skivor

Stollen eller Christstollen är ett typiskt tyskt vackert och delikat fruktbröd som man äter vid jul och som är berömd över hela världen. Brödet ska påminna och symbolisera det inlindade jesusbarnet. Det går att köpa Stollen i princip i alla mataffärer i Sverige just kring jul. Fördelen med att baka eget bröd, förutom att den är färsk, är att du själv kan välja vad du vill fylla brödet med. Gillar du inte kanderade apelsin eller citronskal, skippa dem. Vill du ha bara tranbär och inga russin? Det är upp till dig. Ska du ha choklad och nötter i brödet? Ingen stoppar dig... Brödet kan göras med eller utan jäst. Här har jag bakat brödet med jäst men funderar på att testa snart en variant med bakpulver. Det blir inte lika luftigt utan dens och mer kompakt fast saftig och inte torr.

    Hur

    1.

    Blötlägg torkade frukt och bär i hett vatten i minst 15 minuter och hacka eventuellt nötterna. Sila bort vattnet och låt frukten och bären ligga i en sil så all vätska rinner av.

    2.

    Blanda alla ingredienser till fördegen och låt vila i 30 minuter på en varm plats, täckt med plastfolie.

    3.

    Tillsätt resten av ingredienserna till degen och knåda i cirka 10 minuter med visp eller 15 minuter för hand.

    4.

    Blanda i frukten, bären och nötterna i degen. Arbeta igenom degen så att fyllningen fördelas jämnt.

    5.

    Smörj en skål och lägg degen formad som en boll i den.

    6.

    Låt degen jäsa på en varm plats i 20 minuter.

    7.

    Ta upp degen på bakbordet och platta till en disk. Täck med folie och låt den vila ytterligare 20 minuter.

    8.

    Kavla ut degen till en rektangel från mitten, låt kanterna vara lite tjockare.

    9.

    Forma mandelmassan till en korv något kortare än längden på rektangeln. Placera den i mitten av rektangeln och vik över ena sidan mot den andra. Se till att överkanten hamnar innanför underkanten och tryck lätt för att försegla brödet.

    10.

    Lägg brödet på bakplåtspapper på plåten som ska in i ugnen.

    11.

    Låt brödet jäsa så mycket som möjligt för att få ett luftigt bröd, cirka 1 timme.

    12.

    Sätt ugnen på 190º när det återstår 20 minuter av jäsningstiden.

    13.

    Grädda Stollen i ugnen i cirka 35 minuter tills det får en gyllene färg. Om det börjar bli för brunt för tidigt, sänk värmen till 160º C och täck eventuellt med aluminiumfolie.

    14.

    Låt brödet svalna på galler i cirka 10 minuter.

    15.

    Pensla med smält smör och låt det svalna helt innan du siktar över rikligt med florsocker.

    Tänk på!

    1.

    Brödet ska innehålla mycket smör och frukter. Sista jäsningen ska inte påskyndas utan den får ta sin tid.

    2.

    Viktigt så inte brödet blir kompakt utan luftigt. Stollen förvaras inslagen i papper eller plastfolie i kylskåpet. Smakerna blir bättre med tiden så baka brödet gärna i förväg.

    3.

    Glöm inte sikta över rejält med florsocker eller rulla brödet i det.

    Ingredienser

    Fyllning

    150 g torkade frukter och bär (lika delar tranbär, sultan russin och kanderat apelsinskal)

    ev hackade mandlar eller andra nötter

    150 g mandelmassa

    Fördeg

    125 g mjöl

    7 g torrjäst

    50 g strösocker

    1 äggula

    135 g varm mjölk

    Deg

    Fördeg

    125 g mjöl

    40 g rumstempererat smör

    Dekorering

    Smält smör

    Florsocker