back-button

Simona Muntean

Picture of the author

STORA SAFTIGA KARDEMUMMA­BULLAR

  • 20-24 stycken

Stora saftiga kardemummabullar, både luftiga och lite kladdiga i mitten. Så goda. Bakade på min favorit bulldeg. Smaksätt degen med citronzest och byt ut fyllningen mot vanilj, choklad eller kanel så har du en helt annan bulle. Men degen, den är så god så jag behöver inte leta längre.

Hur

Gör så här

1.

I en stor bunke blanda alla ingredienser till degen men bara 9 dl vetemjöl. Blanda till en lös deg

2.

Tillsätt resterande 6-7 dl vetemjöl (lite i  taget) och blanda väl. Degen ska vara mjuk, fuktig, elastisk inte torr

3.

Olja in en större bunke och lägg degen i. Plasta in ordentligt och låt vila i rumstemperatur över natten eller minst 6 timmar

4.

Sätt ugnen på 200 grader, över och undervärme

5.

Fodra två ugnsplåtar med bakplåtspapper eller lägg stora mufinsformar på en ugnsplåt. Ställ åt sidan.

6.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel, ca 0,5 cm tjockt

7.

Blanda alla ingredienser till fyllningen och bred över 2/3 delar av degplattan. Gör ett treslag och kavla plattan jämnt

8.

Skär i ca 2,5 cm bredda degremsor med hjälp av en pizzaskärare

9.

Skär varje remsa i tre och fläta. Rulla flätan till en boll och lägg på plåt eller i muffinsform

10.

Täck med en kökshandduk och låt jäsa för ca 30-45 minuter

11.

Grädda i mitten av ugnen för ca 10-12 minuter tills bullarna har fått en fin ljusbrun yta

12.

Under tiden koka upp strösocker och vatten till sockerlag. Ska ha en klibbig, honungsliknande konsistens

13.

Pensla bullarna med sockerlag direkt från ugnen och strö över stött kardemumma

14.

Låt svalna på galler under en kökshandduk. Njuuuuuuut!

Tips!

1.

Ska du frysa in bullarna gör det direkt efter att du har format dem, alltså ogräddade. Ta fram och grädda i förvärmt ugn för ca 20 minuter. På det sättet har du alltid färska bullar på nolltid.

Ingredienser

Deg

1.5 tsk torrjäst

1.5 dl strösocker

150 g normal saltat smör, kallt

4 dl mjölk

1 dl vispgrädde

0.5 tsk kardemumma malen

2 tsk vaniljsocker

9 dl + 6-7 dl vetemjöl

Fyllning

200 g normalsaltat smör, vid rumstemperatur

1 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

4 msk vetemjöl

1.5 - 2 msk kardemumma, malen eller stött

Topping

1.5 dl strösocker

1 dl vatten

ev extra kardemumma, stött