Blanda alla ingredienser förutom saltet i assistenten och kör på mellan hastighet i ca 8 minuter.
En grundläggande recept för att baka surdegsbröd, perfekt för nybörjare att prova på. Receptet tar tid men ger en fantastisk smak. Receptet innehåller steg för att skapa och använda surdegsgrund samt instruktioner för att baka brödet.
1.
Blanda alla ingredienser förutom saltet i assistenten och kör på mellan hastighet i ca 8 minuter.
2.
Häll i saltet och kör ytterliggare 2 minuter.
3.
Smörj en plastlåda med lock med 2-3 msk neutral olja, typ raps, och lägg i degen.
4.
Låt degen vila i rumstemperatur.
5.
Under de första 2 timmarna vik degen medan den ligger i plastlådan 4 gånger med 30 minuters mellanrum.
6.
Vik degen från utsidan och in mot mitten genom att dra i kanterna.
7.
När man ser att degen har minst dubblat sin volym är det dags att ställa den i kylen eller svalt.
8.
Jag använde en rund jästkorg och en brödform, avlång form, till jäsning.
9.
Tippa ut degen på mjölat bakbord, dela den i två lika stora delar.
10.
Utan att trycka ut luften ur degen, dra ut en av bitarna till en rektangel och vik försiktigt mot mitten.
11.
Lyft försiktigt brödet med degskrapan och lägg i korg med skarven neråt och täck med en kökshanduk.
12.
Låt nu bröden vila i kylskåp minst 12 timmar men kom ihåg att ju längre tid desto bättre.
13.
Ca 30 minuter innan gräddningen sätt ugnen på 250º.
14.
Ställ även plåten som du ska grädda bröden på i ugnen för att bli riktigt varm.
15.
Tippa över bröden på den varma plåten på bakplåtspapper.
16.
Snitta ett fint mönster eller bara några snitt på toppen med en mycket vass kniv eller rakblad.
17.
Ställ bröden i ugnen, längst ner och häll 2-3 dl het vatten i plåten längst ner.
18.
Sänk temperaturen till ca 230º efter 15- 20 minuter.
19.
Om skorpan håller på att brännas vid sänk temperaturen ytterliggare, till ca 200º.
20.
Grädda bröden ca 50 minuter eller tills innetemperaturen i brödet är 96º.
21.
Lyfter man brödet ska det kännas lätt och inte alls tungt.
22.
Låt bröden svalna på galler utan att täcka över.
1 dl rågsikt
1 dl ljummet vatten
1/2 dl rågsikt
1/2 dl ljummet vatten
300 g surdegsgrund
150 g Manitoba Cream mjöl
150 g ljummet vatten
- surdegen från dagen innan
750 g Manitoba Cream mjöl
450 g ljummet vatten
20 g havssalt