back-button

Simona Muntean

Picture of the author

SYDEUROPEISKT VALNÖTSBRÖD COZONAC ELLER POVITICA

Är man uppvuxen med vissa traditioner då är man det…När jag var barn hade vi alltid valnötsbröd till dessert på påskbordet. Eftersom mamma aldrig har varit en fan av att knåda deg så bakade jag det varje påsk. Kommer ihåg att min moster, som älskar att baka, lärde mig hur mycket degen ska knådas, åt vilket hål och hur den skulle vikas. Det var en lång process och det gällde att ha starka armmuskler för det fanns inga köksassistenter till hjälps.

Hur

Instruktioner

1.

Värm mjölken i mikron och blanda ihop med de torra ingredienserna till jästen. Plasta in och låt det stå i rumstemperatur ca 5 minuter

2.

Värm mjölken till degen till ca 43º. Blanda i socker och salt.

3.

Tillsätt de lätt vispade äggen, den aktiva jästen, smält smör och ca 3/4 delar av mjölet. Blanda tills degen går ihop och släpper kanterna.

4.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda tills den blir elastisk och inte klibbar när du rör den. Tillsätt mer mjöl om det behövs.

5.

Dela degen i två lika stora delar och lägg varje degbit i en lätt oljad bunke. Täck med plastfolje och ställ varmt i rumstemperatur för att dubbla sin volym. Det tog ca 1,5 timmar för mina degar att jäsa färdigt. Förberedd fyllningen under tiden.

6.

I en skål blanda valnötter med socker och kakao.

7.

Heta upp mjölk och smör och tillsätt till de torra ingredienserna. Blanda väl.

8.

Tillsätt ägget och vaniljsocker. Låt fyllningen stå i rumstemperatur tills den ska användas. Ifall den skulle tjockna tillsätt lite mjölk precis innan du fyller brödet.

9.

Sätt ugnen på 175º. Smöra och mjöla två brödformar.

10.

Mjöla lätt bakbordet och ta upp den ena degbiten. Kavla till en rektangel, ca 70 X 50 cm. Börja kavla från mitten och utåt. Lyft och dra lite i degen emellan åt så den inte fastnar. Fortsätt kavla tills du får degen så pass tunt att du ser nästan underlaget igenom. Det spelar ingen roll att det inte blir raka kanter.

11.

När du har kavlat färdigt pensla hela ytan med smält smör och bre på halva fyllningen över hela degen, lämna ev ca 1 cm runt om.

12.

Rulla degen från den långa sidan, vik på mitten och lägg den i formen som på bilden nedan. Upprepa samma procedur med den andra degbit.

13.

Låt bröden vila ca 15-20 minuter under kökshandduk innan gräddningen. Pensla ev med uppvispad äggvita.

14.

Grädda ca 10-15 minuter innan du sänker värmen till 150º. Grädda ytterligare 45 minuter. Jag la över aluminiumfolie över bröden så dem inte skulle brännas på ytan innan dem blev klara. Hade folie på de sista 30 minuterna. Gör som det passar dig och din ugn.

15.

Ta ut ur ugnen och pensla med smält smör.

16.

Låt bröden vila i formarna för 30 minuter innan du tar ut dem. Skär i skivor och servera.

Ingredienser

aktivt jäst

1 msk torrjäst

1 tsk socker

1 tsk vetemjöl

0,6 dl mjölk

Deg

2.5 dl mjölk ( har själv använd 2 dl mjölk + 0.5 dl grädde)

6 msk strösocker

1 tsk salt

2 stora ägg

60 g smält smör

9.5 dl vetemjöl

den aktiverade jästen

Fyllning

500-550 g ganska grovt malda valnötter ( inga stora bitar men inte finmalet som mjöl)

1.25 dl mjölk

115 g smält smör

2 1/3 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 ägg

1 msk kakao