back-button

Simona Muntean

Picture of the author

TÅRTBOTTNAR TRE LIKA DELAR

Enklaste tårtbottnarna som går att göra på 10 minuter. Allt du behöver är 4 ingredienser. Ägg, socker och mjöl i lika delar samt bakpulver är allt som behövs. Sen kan man välja att smaksätta bottnarna med vanilj eller annan essens samt färga med livsmedelsfärg.

    Hur

    1.

    Vispa äggen kraftigt och tillsätt sockret under fortsatt vispning.

    2.

    Blanda mjöl och bakpulver och vänd sen försiktigt i äggsmeten.

    3.

    Ska du smaksätta eller färga smeten gör du det sist.

    4.

    Häll i smord och mjölad form. Jag brukar använda matolja att smörja formen med och mjöl istället för ströbröd. Lägg även bakplåtspapper i botten på formen så går det lättare att få ut botten utan att den fastnar.

    5.

    Grädda på nedersta valsen i förvärmd ugn, i ca 150-175 grader, för ca 25-30 minuter. Öppna inte ugnsluckan de första 15-20 minuterna så inte bottnarna sjunker. Gör tändstickstestet innan du tar ut formen. Låt svalna under bakduk.

    Tips!

    1.

    En sats räcker till två bottnar ca 20 cm, eller 3 bottnar ca 16 cm. Förr gjorde jag alltid lika delar bottnar i en form och frös in dem innan jag skulle dela och ibland blev det ”håll” i mitten, bottnarna smulade något förfärligt och fick nästan aldrig lika tjocka bottnar. Någon som känner igen problematiken? Jag föredrar därför att grädda i flera formar än i en stor och behöva dela. Då får jag lika tjocka bottnar som inte sjunker heller och behöver mindre gräddningstid. Eftersom jag inte har flera formar i samma storlek kör jag med engångsformar som går förstås att återanvända. Var bara försiktig när du diskar dem, helst för hand.

    Ingredienser

    Lika delar Ägg

    Lika delar Mjöl

    Lika delar Socker

    1 tsk bakpulver till 3 små ägg

    ev vaniljsocker eller essens och färg