back-button

Simona Muntean

Picture of the author

TESNIBBAR, TEBIRKES ELLER BARA GALET GOTT FRUKOSTBRÖD

En läcker och enkel recept på tesnibbar som passar perfekt till förmiddagskaffet. Degen kan förberedas kvällen innan för färska tesnibbar till frukost.

    Hur

    1.

    Blanda mjöl och socker i matberedaren (använd plastkniv om sådan finns till din maskin).

    2.

    Smula in smöret.

    3.

    Vispa ut jästen i en liten bunke med mjölk, vispa in ägget.

    4.

    Häll vätskan i matberedaren och arbeta ihop till en deg.

    5.

    Ta upp degen, knåda ytterligare några tag för hand och låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek, 45–60 minuter.

    6.

    Stjälp upp degen på bakbordet, knåda ihop lätt och kavla ut till en avlång platta cirka 55 x 25 centimeter.

    7.

    Bred smör längsmed på 1/3 av deglängden. Vik in den smorda tredjedelen och bred smör även ovanpå den invikta längden. Vik över den osmorda längden till slut.

    8.

    Kavla samman degen med några lätta tag med kaveln, degen kommer då att bli ännu längre, cirka 70 centimeter lång.

    9.

    Dela deglängden i 12 jämnstora bitar.

    10.

    Pensla med hopvispat äggvita och strö på rikligt med vallmofrön. Lägg bitarna på papprad plåt.

    11.

    Låt degbitarna jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter på ljummet ställe.

    12.

    Grädda snibbarna mitt i ugnen i 225 grader 8–10 minuter tills de är gyllene.

    13.

    Låt dem svalna på galler.

    14.

    Serveras ljumma med marmelad eller ost till förmiddagskaffet.

    Ingredienser

    5 dl vetemjöl

    1 msk strösocker

    25 g kallt smör

    1 msk torrjäst

    1 1/2 dl kall mjölk

    1 ägg

    75 g smör

    - äggvita

    - vallmofrö