kall vätska, för långsam jäsning
Tips för att göra saftiga bullar som håller länge. Enkla och effektiva knep för att undvika torra och hårda bullar.
1.
kall vätska, för långsam jäsning
2.
torrjäst eller blå jäst (ej söta degar) för att degen inte ska jäsa för fort
3.
rumstempererat smör istället för smält, smält smör absorberar mer vetemjöl som gör att bullarna blir torra
4.
knåda inte in all vetemjöl på en gång, börja med 3/4 delar av mängden i receptet och addera lite i taget sen tills degen känns elastiskt, fuktig men klibbar ej
5.
olja in lätt bunken du ska jäsa degen i, då fastnar inte degen när du ska ta upp den på bakbordet
6.
kalljäs degen, då kommer alla smaker utvecklas och bullarna blir ljuvligt goda
7.
mjöla EJ bakbordet, utan ev olja in men det ska inte behövas.
8.
blanda lite vetemjöl eller vaniljkrämpulver i din smörfyllning så kommer inte fyllningen att rinna ut
9.
gör stora bullar, höga (ej platta), små och platta bullar har en tendens att bli knapriga/torra efter gräddning
10.
lägg bullarna i muffinsformar eller muffinsplåt, då kommer all den goda fyllningen att stanna kvar i botten och bullarna växer på höjden under gräddningen
11.
ugnen ska vara riktigt het, sätt på värme ca 20-30 min innan bullarna ska in i ugnen
12.
pensla bullarna direkt från ugnen med sockerlag, den inkapslar värmen in i bullen och då förblir dessa saftiga
kall vätska
torrjäst eller blå jäst
rumstempererat smör
3/4 delar vetemjöl
olja
vaniljkrämpulver
sockerlag
smält smör
muffinsformar
muffinsplåt
ugn
bullar
bakbordet
bunke
fyllning
värme
gräddning
bakbordet
bakbordet
bullarna
sockerlag
bullen
receptet
bloggen
sökfunktionen
kommentar
kram
foto
Simona Muntean
Simonamuntean