back-button

Simona Muntean

Picture of the author

TIRAMISU

  • 30 min + timmar i kylen
  • 8-10

Tiramisu. Förförisk. Mörk och intensiv smak. Vet du hur länge jag har velat göra Tiramisu? Skäms nästan att säga det högt men trots att jag har haft bloggen i snart tre år har jag ännu inte gjort Tiramisu. Inte innan idag. Men någon gång får man en push i rätt riktning. Dottern frågade mig här om dagen om jag kunde ”baka” Tiramisu. Baka och baka… Du som ännu inte har ätit Tiramisu se till att göra det bums. Du som inte har gjort det hemma men älskar den ställ dig i köket och gör det. Du får tacka mig senare!

Hur

Gör så här

1.

Koka upp strösocker och vatten på spisen tills det blir en tjock bubblig sirap. I en stor skål vispa äggulorna och sirap

2.

Fortsätt vispa tills gulorna blir krämiga, ljusa och har kallnat helt

3.

Vispa osten och blanda med äggen till en jämn kräm. Ställ kallt tills du vispar grädden

4.

Vispa grädden till mjuka toppar

5.

Vänd grädden i ostkrämen till en homogen kräm

6.

I en form täck botten med kex som du har snabbt vänt i kaffe blandat med ev rom

7.

Se till att kaffet är kallt och att du vänder/blöter kexen snabbt så rätt mängd kaffe kommer in i kexen

8.

När du har täckt botten bred på halva mängden kräm

9.

Lägg över ett lager kex som du har blötlagd snabbt i kaffe

10.

Avsluta med att spritsa eller bre på resterande kräm

11.

Sikta över rikligt med kakao och ställ kallt ett par timmar

Tips!

1.

En sats ger en rund tårta i 2 lager, ca 20cm

Ingredienser

Ingredienser

1 paket Ladiesfinger kex

4 dl kallt bryggd kaffe

ev 2 msk god rom eller cognac

4 äggulor

1.5 dl strösocker

0.5 dl vatten

250 g mascarpone ost

2.5 dl vispgrädde 

kakao att sikta över