back-button

Simona Muntean

Picture of the author

TOMTEKAKA - SAFFRANSPEPPARKAKA MED LINGON

En underbar kombination av saffran och pepparkaka med sura lingon, perfekt för julen. Enkelt recept som ger 16 bitar av denna ljuvliga kaka.

    Hur

    1.

    Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Fodra en form, ca 21 X 21 cm, med bakplåtspapper och ställ åt sidan.

    2.

    Vispa smör och strösocker ljust och fluffigt.

    3.

    Tillsätt äggvitorna och vispa jämnt. Tillsätt filmjölken och blanda jämt med en slickepott.

    4.

    Sikta ner de torra ingredienserna och vispa med elvisp till en jämn smet.

    5.

    Fördela smeten lika i två skålar och blanda saffran i den ena och pepparkakskrydda i den andra. Blanda jämnt.

    6.

    Rör ner 1 dl lingon i varje skål. Klicka båda smeten i formen, rör lätt med en kniv.

    7.

    Grädda i mitten av ugnen för ca 30 minuter eller tills kakan känns torr i mitten.

    8.

    Låt den kallna i formen med en kökshandduk över.

    9.

    Sikta florsocker innan serveringen.

    10.

    Förvaras svalt i låda med lock.

    Ingredienser

    125 g normal saltat smör

    1 1/2 dl strösocker

    2 äggvitor

    2 1/2 dl filmjölk

    1 tsk vaniljsocker

    3 1/4 dl vetemjöl

    1 tsk bikarbonat

    1 fpk malen saffran

    2 - 2 1/2 msk pepparkakskrydda

    2 dl frysta lingon