back-button

Simona Muntean

Picture of the author

Toscakaka med saffran - Andra advent

Saftig sockerkaka med saffran och toscatäcke. En annorlunda och ljuvligt god julkaka som smälter i munnen. Perfekt för julbaket!

    Hur

    1.

    Sätt ugnen på 175 grader. Klä en fyrkantig form, 20 X 30 cm, med bakplåtspapper eller smöra och mjöla den.

    2.

    Blanda mjöl med bakpulver och vaniljsocker.

    3.

    Vispa socker och ägg fluffigt.

    4.

    Häll i mjölken blandat med olja och stött saffran.

    5.

    Sist siktar du i mjölblandningen och vispar till en slät smet.

    6.

    Häll i formen och grädda i nedersta delen av ugnen i ca 30-45 minuter beroende på ugn. Gör ett test med en tandpetare så vet du när kakan är färdig.

    7.

    Under tiden kakan gräddas förbered glasyren. Blanda smör med socker och grädde och värm försiktigt på spisen på lägsta värmen. Blanda i mjölet när smöret och sockret har smält. Rör om då och då i blandningen.

    8.

    Glasyren får inte koka för det finns risk att den skär sig. Har du på lägsta på spisen är det ingen fara för det.

    9.

    Sist blandar du i mandel. Ta bort från spisen.

    10.

    Bre glasyren direkt på den färdiga kakan. Ställ kakan in i mitten av ugnen för ytterliggare 15 minuter eller tills mandeltäcket har fått en gyllenebrun färg.

    11.

    Låt kakan kallna helt innan du tar ut den ur formen. Lått kakan stå kallt ett par timmar eller över natten innan du delar den i lagom stora bitar, rutor.

    Ingredienser

    olja

    mjölk

    strösocker

    ägg

    saffran

    vaniljsocker

    bakpulver

    mjöl

    smör

    mandelspån