Förbered smuldegen eftersom den behöver vila i kylskåpet i ca 30-45 minuter. Blanda smöret, sockret och mjölet i en skål och knåda till en deg. Forma en boll, plasta in och lägg den i kylskåpet.
En spröd och mjuk kaka med en len vallmofyllning och smörigt smuldegstäcke. En kaka som påminner om en upplevelse i Tyskland.
1.
Förbered smuldegen eftersom den behöver vila i kylskåpet i ca 30-45 minuter. Blanda smöret, sockret och mjölet i en skål och knåda till en deg. Forma en boll, plasta in och lägg den i kylskåpet.
2.
Vispa kvarg kesella, mjölken, oljan, sockret och saltet tills det är allt blandat och blir krämigt. Sikta sedan i mjölet med bakpulvret och vispa till en mjuk deg.
3.
Gör fyllningen genom att värma upp mjölken och smöret i en kastrull på spisen tills smöret smälter och mjölken håller på att börja koka. Häll i vetemjölet,vaniljsocker och koka upp det under konstant omröring. Ta snabbt bort det från spisen, häll i vallmofröna och ev kanel och låt blandningen stå i 5 minuter.
4.
Sätt under tiden ugnen på 180- 175 °C och smörj och mjöla en form på ca 26 cm. Jag klädde även botten med bakplåtspapper.
5.
När fyllningen har svalnat lite, häll i ett ägg i taget och vispa kraftigt mellan och tills krämen är slät och fin.
6.
Sprid degen på botten på formen. Tillsätt fyllningen och smula över den kylda smuldegen.
7.
Baka i nedersta delen av ugnen för ca 25-30 minuter, beroende på din ugn. När smulorna blir gyllene ska kakan vara klar. Gör ev tandpetartesten i mitten på kakan så du vet att den är klar.
8.
Låt den svalna i formen i ca 10 minuter och ta sedan ut och ställ på galler.
9.
Kakan kommer att behöva cirka 45 minuter för att svalna helt.
10.
Sikta ev över florsocker direkt innan servering.
150g kvarg kesella
6 msk mjölk
6 msk olja
75 g socker
300 g vetemjöl
1 msk bakpulver
en nypa salt
350 ml mjölk
4 msk smör
40g vetemjöl
½ tsk vaniljsocker
4 matskedar socker
100 g malna vallmofrön
2 ägg
ev 1/2 tsk kanel
100 g vetemjöl
50 g smör (rumstemperatur)
50 g socker